Răspuns neașteptat al ministrului Sănătății la întrebarea despre doza 4 de vaccin antiCovid: Nu pot să mint

Răspuns neașteptat al ministrului Sănătății la întrebarea despre doza 4 de vaccin antiCovid: Nu pot să mint

Are rost să ne facem doza a patra de vaccine acum, în contextul în care numărul de noi cazuri de Covid crește accelerat de la o zi la alta? Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că el recomandă ca doza patru să fie făcută în toamnă, dacă apare o nouă variantă a vaccinului. În acest moment, spune Rafila, variantele existente nu mai sunt eficiente.

„Sunt persoane care mă întreabă dacă are rost să-şi facă şi doza a patra acum. Eu i-am sfătuit să îşi facă în toamnă, dacă apare o nouă variantă a vaccinului”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, duminică, la Prima Tv, în emisiunea Insider Politic, citat de News.ro.

ADVERTISING

Despre actualele versiuni ale vaccinului, ministrul Rafila spune că sunt ineficiente pentru doza patru.

„Este clar că vaccinul a fost într-adevăr efizient în primul an de utilizare, a oprit transmiterea, viaţa a reintrat în normal. Deci există nişte câştiguri mari, evidente ale vaccinării. Asta nu înseamnă că în momentul de faţă, când el nu mai este eficient, trebuie să spunem că este eficient. Eu nu pot să mint şi n-am niciun fel de motiv. Lucrul ăsta nu favorizează vaccinarea și nici nu mint ca să se vaccineze lumea”, a spus ministrul.

El a explicat că la aproape doi ani de la declararea pandemiei, „vaccinul e acelaşi, virusul este altul”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Noi ne aflăm acum în al doilea val Omicron - a fost valul cinci, avem valul şase - iar vaccinul eficient împotriva variantei Omicron care să oprească transmiterea acum nu se întâmplă şi vede toată lumea că lucrul ăsta, evident. Lumea s-a sfiit să spună lucrul ăsta. Eu am fost unul dintre primii, cel puţin în România care l-am menţionat. Eu sunt om de sănătate publică şi pe deasupra, mai sunt şi microbiolog, deci eu spun ceea ce observ, sunt evidenţe ale acestui lucru şi cred că trebuie să fim oneşti, tocmai ca să creştem încrederea oamenilor în vaccinare”, a explicat Rafila.

România are în acest moment stocuri de aproximativ 8,5 milioane de doze de vaccin anti-COVID. În plus, anul acesta va primi încă pe atât, iar în 2023 are contractate alte 19 milioane de doze. Ministrul Sănătăţii spune că speră ca negocierile să ducă la scăderea cantităţilor care vor fi livrate.

ADVERTISING

Întrebat ce se întâmplă cu dozele aflate deja în stoc, Alexandru Rafila a răspuns: „Nu vreau să mă gândesc la ce se întâmplă, problema e că noi am încercat să le valorificăm, am reuşit, am vândut şapte milioane şi jumătate de doze de vaccin, ceea ce a însemnat o economie, cred că foarte importantă la buget”. 

În ce privește cantitățile care urmează să fie livrate, ministrul Sănătății spune că spera ca începând cu luna septembrie să primim noua formulă a vaccinului.

„Promisiunea din partea producătorilor şi a Comisiei Europene, care până la urmă a negociat acest contract în numele şi pentru statele membre, este că în acest an, începând cu luna septembrie, vom primi formula nouă a vaccinului, iar contractul de anul viitor o să vedem... sper să existe o putere de negociere suficientă încât să convingem producătorii să nu livreze decât cantităţile care sunt solicitate de state, nu orice cantitate care în mod evident riscă să se deprecieze şi să fie distrusă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că, începând de marţi, se revine la raportarea zilnică privind cazurile de Covid-19, după ce a crescut substanţial numărul cazurilor în ultima vreme, iar spitalele sunt iarăşi pline.

În cursul zilei de luni va fi prezentat buletinul Covid săptămânal, iar de marţi se va reveni la raportarea zilnică a cazurilor, au precizat reprezentanţii MS.

În plus, DSP Bucureşti a cerut spitalelor să reactiveze planurile de rezilienţă pentru Covid.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇