Comisia Europeană s-a înţeles cu Moderna să-şi schimbe calendarul de livrare de vaccinuri

Comisia Europeană s-a înţeles cu Moderna să-şi schimbe calendarul de livrare de vaccinuri

Comisia Europeană și compania Moderna au ajuns la un acord pentru a răspunde mai bine necesităților statelor membre în materie de vaccinuri împotriva Covid-19.

Amintim că mai multe state UE, inclusiv România, au cerut schimbarea contractelor pentru vaccinurile antiCovid, pentru că risipa e uriașă.

Acordul va asigura accesul ţărilor la vaccinuri, inclusiv la cele adaptate noilor variante de Covid, dacă sunt autorizate, în momentul în care statele au nevoie de ele.

Practic, acest acord va adapta calendarul de livrări convenit inițial prin contract.

ADVERTISING

Livrările de doze programate inițial pe parcursul verii vor fi, prin urmare, efectuate în septembrie și în toamna și iarna anului 2022, atunci când statele membre vor avea cel mai probabil nevoie de stocuri suplimentare de vaccinuri pentru campaniile naționale și pentru a-și îndeplini angajamentele internaționale în materie de solidaritate.

Până la sfârşitul lunii iulie 2022, UE a exportat peste 2,4 miliarde de doze de vaccin în 168 de ţări.

De asemenea, acordul garantează că, în cazul în care unul sau mai multe vaccinuri adaptate primesc autorizație de introducere pe piață, statele membre pot alege să primească vaccinurile adaptate în temeiul contractului actual.

ADVERTISING

Acordul garantează, de asemenea, 15 milioane de doze suplimentare de vaccinuri de rapel împotriva variantei Omicron, furnizate de Moderna, cu condiția obținerii autorizației de introducere pe piață în termene care să permită utilizarea acestor doze în campaniile de vaccinare.

„Acordul va asigura accesul statelor membre la dozele de vaccin de care au nevoie și la momentul potrivit pentru a-și proteja cetățenii”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇