Centaurus, așa cum este supranumită subvarianta BA.2.75 a tulpinii Omicron are capacitatea de a ocoli imunitatea dată de vaccin și de trecerea prin boală, spune Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford.
Într-o declarație pentru News.ro, cercetătorul mai spune că Centaurus se transmite mai repede şi dă în general forme uşoare de boală. În plus, spune Ștefan Dascălu, chiar dacă vaccinurile nu sunt actualizate cu variantele actuale ale virusului SARS-CoV-2, au capacitatea de a proteja organismul de formele severe de boală.
Mai infecțioasă, dar fără forme mai severe ale bolii
Cert este, spune cercetătorul, că tulpina Centaurus este mai infecțioasă - și asta o arată creșterea puternică a numărului de cazuri - dar deocamdată nu avem destule secvenţieri ale acestei tulpini pentru a determina cu exactitate influenţele sale, atât asupra sistemului imunitar cât şi cele din perspectivă epidemiologcă.
Simptomele nu sunt mai severe faţă de cele date de varianta Omicron a SARS-CoV-2, dar îngrijorarea specialiştilor vine din faptul că Centarus are capacitatea de a ocoli imunitatea dată de vaccinare şi de trecerea prin boală.
„Simptomatologic, nu există deocamdată nu există nicio indicaţie că ar cauza o formă mai severă a bolii, deci ne aşteptăm la aceeaşi versiune a manifestărilor tulpinii omicron clasice, ceea ce totuşi este un lucru încurajator, pentru că varianta Omicron a fost mai blândă decât varianta Delta şi decât am avut înainte. (...) Din această perspectică este totuşi un motiv de a nu ne îngrijora prea tare. (...)”, spune Ştefan Dascălu.
În plus, chiar dacă nu ajută la evitarea îmbolnăvirii, vaccinurile existente în acest moment pentru imunizarea împotriva SARS-CoV-22 sunt eficiente pentru evitarea formelor severe de boală.
„Deocamdată, măsurile de prevenţie şi control rămân aceleaşi, până la urmă trebuie să ne gândim că, în pofida faptului că aceste tulpini s-au schimbat cu timpul, vaccinurile încă au rămas capabile de a preveni forme severe ale bolii şi practic să facă această diferenţă între o formă uşoară spre medie cu o formă severă a bolii şi chiar în formele severe ale bolii vaccinurile au salvat milioane şi milioane de vieţi”, spune cercetătorul.
De aceea, el spune că strategia de prevenție rămâne vaccinarea, chiar și cu variantele actuale de vaccin pentru booster, pentru a spori imunitatea organismului, știut fiind că organismul nostru nu dezvoltă o imunitate permanentă împotriva virusului.
Specialistul a vorbit și despre măsurile pe care ar trebui să le ia autoritățile în această perioadă. Ștefan Dascălu spune că cea mai bună strategie de prevenţie şi control şi de gestionare eficientă a pandemiei este axarea strict pe sistemul medical şi pe reducerea presiunii asupra acestuia.
Cele mai dure măsuri de protecţie ar trebui luate în spitale şi în centrele pentru persoanele vârstnice, spune cercetătorul. Astfel sunt mai bine protejate persoanele vulnerabile care ar putea avea nevoie de spitalizare când se infectează, dar şi cadrele medicale. Și a dat exemplul Marii Britanii.
„Cele mai stricte măsuri în Marea Britanie începând cu stadiile încipiente ale pandemiei au fost în special în centrele medicale şi în căminele pentru persoane vârstnice, practic ne referim la populaţia vulnerabilă şi aici mă întorc la protecţia sistemului medical. Până la urmă chiar şi formele uşoare ale bolii, pentru un pacient care suferă de alte afecţiuni pot reprezenta un stres foarte mare pentru organismul lor şi din acest motiv se încearcă spitalizarea în condiţii cât mai sigure pentru pacient, lucruri care de altfel ar trebui implementate şi în România, ar trebui sporită această precauţie tocmai pentru a proteja viaţa pacienţilor şi a personalului medical care se ocupă de ei”, a explicat Ştefan Dascălu.
Detalii despre subvarianta Centaurus
Noua variantă numită Centaurus a fost identificată pentru prima oară în India, la începutul lunii mai, și pare să câștige foarte ușor teren, înlocuind în mai multe țări varianta dominantă BA.2. A fost descoperită ulterior în aproape zece țări, inclusiv în SUA, Canada, Australia, Germania și Marea Britanie.
Pe lângă creșterea rapidă a numărului de infectări și răspândirea geografică largă, virusologii au fost alertați de numărul mare de mutații pe care Centaurus îl prezintă în comparație cu varianta BA.2, din care se pare că a evoluat. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat BA.2.75 "variantă aflată sub monitorizare" pe 7 iulie, existând indicii că ar fi mai contagioasă și ar putea provoca forme severe ale bolii.