Tulpina super-mutantă Centaurus se răspândește în lume. De ce îi îngrijorează pe medici

Tulpina super-mutantă Centaurus se răspândește în lume. De ce îi îngrijorează pe medici

O nouă variantă de Omicron câştigă teren în mai multe colţuri ale lumii şi îngrijorează medicii.

Noua variantă numită Centaurus a fost identificată pentru prima oară în India, la începutul lunii mai, și pare să câștige foarte ușor teren, înlocuind în mai multe țări varianta dominantă BA.2, relatează The Guardian.

Varianta BA.2.75 a fost descoperită ulterior în aproape zece țări, inclusiv în SUA, Canada, Australia, Germania și Marea Britanie.

Pe lângă creșterea rapidă a numărului de infectări și răspândirea geografică largă, virusologii au fost alertați de numărul mare de mutații pe care Centaurus îl prezintă în comparație cu varianta BA.2, din care se pare că a evoluat.

ADVERTISING

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat BA.2.75 "variantă aflată sub monitorizare" pe 7 iulie, existând indicii că ar fi mai contagioasă și ar putea provoca forme severe ale bolii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urmărește îndeaproape evoluția noii variante, iar specialiştii nu ştiu la ce să se mai aştepte. În orice caz, Covidul nu poate fi tratat deocamdată ca o gripă.

"Anul trecut pe vremea asta, mulți erau convinși că Delta reprezenta vârful evoluției virusului, însă apariția Omicron și creșterea vastă a diversității, precum și evitarea anticorpilor, sunt un semn că nu putem urma, ca populație, un plan de măsuri ca pentru gripă, pentru a ține ritmul cu evoluția virală", a declarat dr. Stephen Griffin, virusolog la Universitatea din Leeds.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇