Cu decizia pe Schengen care bate la ușă, DNA face 162 de percheziții într-un dosar de corupție în vămi

Cu decizia pe Schengen care bate la ușă, DNA face 162 de percheziții într-un dosar de corupție în vămi

În contextul în care în mai puţin de o lună vom afla dacă România este primită în Schengen, azi avem o operațiune masivă a DNA în vămi, într-un dosar cu prejudiciu estimat la 58 de milioane de lei.

Poliţiştii şi procurorii DNA fac 162 de percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi corupţie în domeniul vamal.

Comunicatul oficial spune că sunt vizate o instituţie publică, sedii de firme şi domiciliile unor persoane din Bucureşti şi judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Ialomiţa, Arad şi Sibiu.

ADVERTISING

Din primele date, cele mai multe fapte au fost comise pe parcursul acestui an de angajați ai Direcției Vamale Iași.

Faptele anchetate sunt infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, infracţiuni la regimul vamal şi evaziune fiscală.

UPDATE Autoritatea Vamală cooperează cu procurorii DNA în această anchetă, care vizează combaterea activităţilor ilegale ale unor firme care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal. Dar complici au fost şi angajaţi de la vamă.

ADVERTISING

Operaţiunea vizează combaterea activităţilor ilegale ale unor entităţi economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcţionari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal”, a transmis, miercuri, Autoritatea Vamală.  

Sursa citată a precizat şi ce a făcut de la demararea cercetărilor:

  • au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulaţie a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute.
  • în vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorităţii vamale şi s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală şi control
ADVERTISING

Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului.

Şi ar putea să-i suspende din funcţie pe angajaţii complici cu grupul infracţional, însă aşteaptă să vadă măsurile luate de anchetatori. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇