Cancelarul Austriei confirmă: nu vrea România în Schengen, din cauza migranților

Cancelarul Austriei confirmă: nu vrea România în Schengen, din cauza migranților

După ministrul de Interne de la Viena, și cancelarul austriac anunță că țara sa se opune intrării României și Bulgariei în Schengen. În schimb, spune el, nu are o problemă cu aderarea Croației, pe care o laudă.

Karl Nehammer a declarat că România, Bulgaria și Ungaria lasă migranții să le treacă granițele ilegal.

"Nu simțim aproape nicio presiune a migrației din Croația către nord. Deoarece Croația îndeplinește protecția frontierei într-o manieră exemplară, nu văd nicio problemă acolo. Țările sunt votate individual.

ADVERTISING

Avem 100.000 de persoane care au trecut granița ilegal, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și trebuie să ne ocupăm de el" , a declarat cancelarul, citat de Kleine Zeitung.

Declarația lui vine după ce, vineri, ministrul de Interne austriac a afirmat că nu e momentul pentru o extindere a spațiului Schengen.

„Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat. Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins”, a declarat ministrul Gerhard Karner, citat de Der Standard.

ADVERTISING

Acesta a explicat că aproape 100.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din UE.

”Austria face acest lucru pentru că este în joc și securitatea oamenilor din această țară. Prin urmare, există un ”nu” clar din partea mea, ca ministru de Interne, responsabil cu securitatea”, a spus Karner.

Ministrul a mai afirmat că protecția frontierelor externe a eșuat, motiv pentru care tot mai multe țări europene se bazează pe frontierele lor naționale pentru controale.

ADVERTISING

Europarlamentari austrieci îl critică pe ministrul de Interne

Deputaţi austrieci din Parlamentul European au criticat însă poziţia ministrului lor de Interne.

Criticile ministrului Karner sunt complet eronate, a declarat eurodeputatul Andreas Schneider, din partea Partidului Social Democrat din Astria (SPO).

„Parlamentul European a aprobat intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României în Spaţiul Schengen şi nu există nicio modificare în acest sens”, a declarat, la rândul său, eurodeputatul Lukas Mandl de la Partidul Popular din Austria (OVP).

CE recomandă extinderea spațiului Schengen

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recomandat extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația, în raportul adoptat de Colegiul Comisarilor.

Totuși, decizia rămâne la latitudinea statelor și ar putea fi luată la întrunirea Consiliului JAI din 8 – 9 decembrie, dar deocamdată agenda nu este publică.

Raportul amintește că Bulgaria și România au finalizat cu succes procesul de evaluare Schengen încă din 2011.

La începutul lunii noiembrie, România a primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen, precum și calendarul pentru decizia de aderare a țării noastre la spațiul unic european.

În urmă cu două săptămâni, parlamentarii europeni au aprobat rezoluția privind susținerea aderării României la spațiul Schengen, depusă de şase grupuri politice din PE.

Ulterior, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie împotriva aderării României la Schengen, iar opoziția politică din Suedia a vorbit despre riscurile pe care le-ar presupune primirea României și Bulgariei în Schengen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇