Și Austria se opune intrării României în Schengen

Și Austria se opune intrării României în Schengen

După Olanda și Suedia, încă o țară se opune intrării României în Schengen. Este vorba de Austria, care, prin vocea ministrului de Interne, afirmă că nu e momentul pentru o extindere.

„Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat. Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins”, adeclarat ministrul Gerhard Karner, citat de Der Standard.

Acesta a explicat că aproape 100.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din UE.

ADVERTISING

”Austria face acest lucru pentru că este în joc și securitatea oamenilor din această țară. Prin urmare, există un ”nu” clar din partea mea, ca ministru de Interne, responsabil cu securitatea”, a spus Karner.

Ministrul a mai afirmat că protecția frontierelor externe a eșuat, motiv pentru care tot mai multe țări europene se bazează pe frontierele lor naționale pentru controale.

Pe lângă Austria, de exemplu, Germania, Franța, Republica Cehă, Danemarca, Suedia și Norvegia, țară din afara UE, care este membră a Acordului Schengen, ar efectua controale la frontierele interne.

ADVERTISING

CE recomandă extinderea spațiului Schengen

Anunțul Austriei vine după ce, miercuri, Comisia Europeană a recomandat extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația, în raportul adoptat de Colegiul Comisarilor.

Totuși, decizia rămâne la latitudinea statelor și ar putea fi luată la întrunirea Consiliului JAI din 8 – 9 decembrie, dar deocamdată agenda nu este publică.

Raportul amintește că Bulgaria și România au finalizat cu succes procesul de evaluare Schengen încă din 2011.

La începutul lunii noiembrie, România a primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen, precum și calendarul pentru decizia de aderare a țării noastre la spațiul unic european.

ADVERTISING

În urmă cu două săptămâni, parlamentarii europeni au aprobat rezoluția privind susținerea aderării României la spațiul Schengen, depusă de şase grupuri politice din PE.

Ulterior, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie împotriva aderării României la Schengen, iar opoziția politică din Suedia a vorbit despre riscurile pe care le-ar presupune primirea României și Bulgariei în Schengen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇