Raportul CE privind aderarea României la Schengen a fost adoptat: „Este poate cel mai bun raport pe care l-am văzut vreodată” (Document)

Raportul CE privind aderarea României la Schengen a fost adoptat: „Este poate cel mai bun raport pe care l-am văzut vreodată” (Document)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană recomandă extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația, în raportul adoptat miercuri de Colegiul Comisarilor. Totuși, decizia rămâne la latitudinea statelor și ar putea fi luată la întrunirea Consiliului JAI din 8 – 9 decembrie, dar deocamdată agenda nu este publică.

Raportul amintește că Bulgaria și România au finalizat cu succes procesul de evaluare Schengen încă din 2011.

Într-o poziție geografică strategică, Bulgaria, România și Croația joacă un rol-cheie în securizarea frontierelor noastre externe și contribuie astfel în mod substanțial la asigurarea unui nivel ridicat de securitate și prosperitate, așa cum s-a dovedit în recentele crize.

Toate instrumentele necesare, structurile și procedurile sunt funcționale, pentru a gestiona eficient probleme legate de trecerea frontierei, precum și amenințările potențiale de securitate, contribuind astfel la rezolvarea problemelor legate de activitățile criminale la frontieră. Aceste țări au demonstrat un nivel înalt de angajament, în asigurarea unui răspuns eficient în ceea ce privește problemele legate de migrație, dezvoltând o cooperare strânsă cu vecinii apropiați.

Raportul preliminar, care a ajuns pe masa Colegiului Comisarilor
ADVERTISING

„Aceste state membre au contribuit semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în perioada pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina.

Deși cele trei țări sunt deja parțial obligate să respecte normele Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, acestea nu se bucură de toate beneficiile care decurg din apartenența la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne. A deveni parte integrantă a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile.

Un spațiu Schengen extins fără controale la frontierele interne va face Europa mai sigură – prin protecția consolidată a frontierelor noastre externe comune și prin cooperarea polițienească eficientă – mai prosperă – prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și prin facilitarea contactelor între persoane și întreprinderi – și mai atractivă – prin extinderea semnificativă a celui mai mare spațiu comun din lume fără controale la frontierele interne", se arată în comunicarea oficială a Comisiei Europene.

ADVERTISING

Despre România

  • România demonstrează o gestionare puternică și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv a supravegherii și a controalelor periodice. Lupta contra migrației ilegale și a traficului de persoane sunt două priorități ale României.
  • În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente care să garanteze accesul la protecția internațională, respectând principiul nereturnării.

„Este poate cel mai bun raport pe care l-am văzut vreodată”

Raportul va fi pus la dispoziția grupului de lucru Schengen din cadrul Consiliului European, care are niște reuniuni tehnice pregătitoare care vor culmina cu o întâlnire oficială undeva la începutul lui decembrie, deci până în 8-9 decembrie când ar trebui să fie pe ordinea de zi a JAI extinderea Schengen cu toate cele trei state.

„Este un raport extrem de pozitiv și vorbește în termeni foarte elogioși despre nivelul de pregătire și contribuția pe care România, dar și celelalte două state, Bulgaria și Croația, o pot aduce Spațiului Schengen. Este poate cel mai bun raport pe care l-am văzut vreodată. Noi știm că, de fapt, de la raportul din 2011,  Comisia Europeană a insistat în mod permanent privind integrarea, aderarea României și a Bulgariei, mai nou, și a Croației la Spațiul Schengen.

ADVERTISING

Raportul face vorbire și de noile evoluții în ceea ce înseamnă întărirea și dezvoltarea cooperării Schengen, a noilor sisteme informatice care urmează să fie introduse, revizuirea unor modalități de lucru pentru anii viitori și așa mai departe.

Am ilustrat din partea comunității de transport, într-un limbaj foarte clar, în urma crizelor, a fost pandemia, este acum războiul, tot ceea ce înseamnă transport și trecere printr-o frontieră Schengen înseamnă costuri foarte mari sau pierderi, să spunem mari, pentru economia europeană și am adus și acest argument suplimentar pentru a sprijini o decizie  într-un sens pozitiv", a explicat, într-o întâlnire cu jurnaliștii români aflați la Bruxelles, comisarul pentru Transporturi Adina Vălean.

„În fața tuturor presiunilor care se fac atât de către autoritățile europene, cât și de alte state membre, să știți că eu am observat că există argumente, pur și simplu, obiective. Vorbim de bani pentru economia europeană, foarte mulți, care sunt pierduți, nu numai de țările în acestea și de tot spațiu comun european, spațiu economic. Și atunci nu e că numai în interesul nostru, interesul tuturor și al pieței comune și al arhitecturii de securitate să intrăm.

Să sperăm că această formă de presiune a argumentelor va fi de data asta câștigătoare și va depăși reticențele Olandei, mai ales că discutăm despre securitatea Europei”, a afirmat Adina Vălean, la întâlnirea cu jurnaliștii români.

„Nu există o legătură directă între MCV, care de fapt evaluează starea Justiției, și Schengen. Dacă ar fi existat, puteam discuta în această direcție. În al doilea rând, am văzut în raportul de evaluare că se vorbește în termen foarte elogioși de tot ceea ce înseamnă personalul, care este highly dedicated din ceea ce înseamnă frontieră României. De asemenea, se vorbește despre state of the art, pregătirea în frontieră pentru aceste țări.

Ei au făcut o vizită și o evaluare la fața locului și, dacă evaluarea lor este atât de elogioasă, mi-am propus personal să am mai multă încredere în ceea ce fac compatrioții noștri și personalul specializat din frontieră. Totuși, e o decizie politică, așa cum am spus".

„Sunt încrezător că pe 2 decembrie, când vom avea votul în Comisia de Afaceri Europene din Parlamentul suedez privind aderarea României, parlamentarii vor da un vot favorabil pentru aderarea țării noastre.

Rămâne doar guvernul de centru-dreapta din Olanda să mai fie convins. Spre deosebire de cei care ne atacă, împotriva intereselor României, ne implicăm şi în Olanda. Astăzi voi avea noi întâlniri cu parlamentari din Comisia de Afaceri Europene”, a scris eurodeputatul PSD Victor Negrescu, pe Facebook.

La începutul lunii noiembrie, România a primit de la președinția Cehiei a Consiliului UE felicitări pentru reușita vizitelor de verificare privind condițiile Schengen, precum și calendarul pentru decizia de aderare a țării noastre la spațiul unic european.

În urmă cu două săptămâni, parlamentarii europeni au aprobat rezoluția privind susținerea aderării României la spațiul Schengen, depusă de şase grupuri politice din PE.

Ulterior, Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie împotriva aderării României la Schengen, iar opoziția politică din Suedia a vorbit despre riscurile pe care le-ar presupune primirea României și Bulgariei în Schengen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇