Cioloș spune că există o șansă foarte bună la începutul lui decembrie ca România să intre în Schengen

Cioloș spune că există o șansă foarte bună la începutul lui decembrie ca România să intre în Schengen

Europarlamentarul Dacian Cioloş afirmă că „există o şansă foarte bună” ca România să fie acceptată în spaţiul Schengen la începutul lui decembrie a acestui an.

Fostul premier susţine că o ar fi existat o şansă privind accederea în Schengen în anul 2017, însă evenimentele legate de schimbări legislative privind legile Justiţiei, precum Ordonanţa 13, au dus la ratarea acesteia.

„O spun încă o dată: dacă nu era episodul PSD-Dragnea-Ordonanţa 13, existau şanse foarte mari, terenul era pregătit încă din 2016, ca România să intre în Shengen în 2017. De atunci am avut eu contactele şi cu premierul Rutte, şi cu preşedintele Franţei de la acea vreme, cu cancelara germană.

ADVERTISING

Eu cred că există o şansă foarte bună la începutul lui decembrie ca România să intre în Schengen. Nu pot să spun încă cu siguranţă, pentru că ştiu că mai sunt ezitări la Olanda în primul rând şi mai sunt nişte etape prin care trebuie să trecem. Trebuie să vedem, la sfârşitul acestei luni, raportul Comisiei Europene pe MCV”, a afirmat Dacian Cioloş în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Cioloş susţine că, în cazul corupţiei, trebuie folosite mecanismele stabilite la nivel european pentru controlul acestui fenomen, „şi să nu le fie luat cetăţenilor români dreptul de a circula liber în Uniunea Europeană”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El cataloghează drept „o nedreptate” faptul că, deşi a îndeplinit de mult timp criteriile pentru a intra în spaţiul Schengen, România nu este încă parte a acestuia.

Întrebat dacă crede în teoria conform căreia Olanda nu ar dori România în spaţiul Shehngen pentru că portul Constanţa ar face concurenţă portului Rotterdam, Cioloş răspunde că în niciuna dintre discuţiile pe care le-a purtat despre Schengen „nu a făcut nimeni nicio legătură” cu acest subiect, legat de porturi.

„Din informaţiile pe care le am în momentul de faţă, nu ştiu să existe un alt stat membru care să fi ridicat vreo suspiciune fermă şi clară”, a precizat Cioloş, referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇