Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament.
Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea organizării judiciare şi Legea Consiliului Superior al Magistraturii, toate trei trecute în procedură de urgenţă prin Parlament.
Cele trei legi pot fi acum promulgate de președintele Klaus Iohannis și apoi vor intra în vigoare.
Comisarul european pe Justiţie atrăgea atenţia, în septembrie, autorităţilor române să nu adopte Legile Justiţiei înainte de a avea opinia Comisiei de la Veneţia pe aceste proiecte.
Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale Justiției, după intervenţia USR. Acest lucru însă va mai dura, iar parlamentarii Puterii nu au mai aşteptat.
Coaliția susține că, odată cu intrarea în vigoare a noilor Legi ale Justiției, România are mai multe șanse în acest an de a scăpa de monitorizarea MCV și de a intra în spațiul Schengen.
Reacţia USR: Apel la Iohannis şi lege de reformă a CCR
Într-o reacţie foarte rapidă, USR transmite într-un comunicat că decizia de azi demonstrează că CCR a ajuns un simplu instrument politic.
„CCR a ajuns un simplu instrument politic. S-a degradat până la un nivel foarte jos, de alarmă. Ori de câte ori e o speță cu miză politică, deciziile sunt preponderent politice, mai puțin juridice.
CCR a devenit un fel de legiuitor, își arogă puteri pe care nu le are, tranșează dispute politice", declară Stelian Ion, deputat USR, citat în comuncatul remis Spotmedia.ro.
Fostul ministru al Justiţiei spune că CCR trebuia să amâne soluționarea obiecțiilor până la pronunțarea avizului Comisiei de la Veneția.
"Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția se va da pe 16 noiembrie, timp suficient și pentru coordonarea cu calendarul legat de ridicarea MCV și aderarea la Schengen. Apoi, în cele aproximativ 100 de pagini de argumente depuse de noi existau suficiente temeiuri pentru declararea neconstituționalității unor articole din noile legi ale justiției”, adaugă Stelian Ion.
USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legile Justiției în forma actuală și să aștepte pronunțarea Comisiei de la Veneția.
"Un președinte responsabil nu poate încuraja oligarhizarea justiției, așa cum a gândit ministrul Cătălin Predoiu. În caz contrar, se poate crede că președintele preferă un sistem judiciar slab, anemic raportat la înfăptuirea actului de justiție pentru omul de rând, dar puternic ca scut pentru camarila politică iubitoare de BMW-uri și ca instrument de anihilare a adversarului politic", adaugă USR.
„În mod normal, cu aceste legi nocive care ne aruncă înapoi în perioada neagră a justiției comandate de la partid din vremea Năstase-Stănoiu, nu s-ar putea ridica MCV. Iohannis va miza totul pe negocierile politice și pe jucarea cărții poziției geostrategice a României. Doar așa s-ar mai putea ridica MCV, nicidecum pentru că România a înregistrat progrese și a îndeplinit toate obiectivele din MCV”, mai precizează Stelian Ion.
Drept concluzie a acestui comunicat, USR anunţă că va depune săptămâna viitoare un proiect legislativ de reformă a CCR, "pentru a nu mai permite acestei instituții să facă atât de ușor jocuri politice".
Decizia CCR
Iată pe scurt anunţul CCR:
1. Referitor la Statutul judecătorilor şi procurorilor, a respins, ca neîntemeiată, după conexare, obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de deputaţi USR şi neafiliaţi şi a constatat că legea, în ansamblul său, e constituţională în raport cu criticile formulate.
2. Referitor la Legea privind organizarea judiciară, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi USR şi neafiliaţi şi a constatat că, în ansamblul său, legea e constituţională în raport cu criticile formulate.
3. Cu privire la Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi USR şi neafiliaţi şi a constatat că legea, în ansamblul său, e constituţională în raport cu criticile formulate.
4. În aceeaşi şedinţă, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibile, obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de 38 de deputaţi AUR şi neafiliaţi, cu privire la Statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Deciziile sunt definitive şi general obligatorii, mai precizează CCR.