Comisia de la Veneția va da un punct de vedere pe Legile Justiției, la intervenţia USR UPDATE

Comisia de la Veneția va da un punct de vedere pe Legile Justiției, la intervenţia USR <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale Justiției inițiate de ministrul Cătălin Predoiu și trimise în Parlament de Guvernul Ciucă, după intervenţia USR.

Anunţul a fost făcut miercuri de Iulian Bulai, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

"Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale Justiției. Asta am cerut astăzi în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Solicitarea a fost admisă cu majoritatea voturilor.

PSD PNL ar trebui să nu se grăbească: să aștepte punctul de vedere solicitat și să-l implementeze în raport cu prevederile MCV și GRECO. Mulţumesc colegului Stelian Ion pentru aportul lui în acest dosar!", a scris pe Facebook Iulian Bulai.

ADVERTISING

„Este bine că vom avea un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția. În ciuda angajamentelor din programul de guvernare, domnul ministru Predoiu s-a opus din răsputeri obținerii unui asemenea aviz din partea Comisiei de la Veneția.

Luând în considerare dezbaterile din Comisia specială și faptul că foarte multe asociații profesionale critică aceste proiecte, cu argumente substanțiale, este esențial să avem la îndemână avizul Comisiei de la Veneția și să dăm un vot în cunoștință de cauză.

Solicităm coaliției PSD-PNL-UDMR să fie date rapoarte pe cele trei legi după ce vom vedea argumentele Comisiei de la Veneția”, precizează şi Stelian Ion, deputat USR și fost ministru al Justiției, citat într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

UPDATE Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a salutat avizul pozitiv al Comisiei de Monitorizare din cadrul APCE pentru raportul de ţară al României, el precizând că documentul relevă progresele făcute de ţara noastră în domenii cheie.

Comisia de Monitorizare a decis şi solicitarea opiniei Comisiei de la Veneţia asupra Legilor Justiţiei, ceea ce liberalul consideră ca fiind "o procedură firească pentru toate statele membre UE, atunci când se discută despre reforma din domeniu".

Legile Justiției sunt deja în Parlament

Pe 6 septembrie, a început dezbaterea în Parlament pe Legile Justiției.

ADVERTISING

Comisia este sesizată cu cele trei proiecte trimise în procedură parlamentară de către Guvern, respectiv cele referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Atunci Stelian Ion a cerut conducerii comisiei speciale să dea dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte dezbaterea celor trei proiecte, argumentând că acestea sunt extrem de importante pentru a fi dezbătute într-un termen scurt şi că nu au avizul Comisiei de la Veneţia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇