Șeful DNA critică Legile Justiției și vrea ca Parlamentul să le modifice: MCV trebuie ridicat, pentru ca românii să nu mai fie umiliți la granițe

Șeful DNA critică Legile Justiției și vrea ca Parlamentul să le modifice: MCV trebuie ridicat, pentru ca românii să nu mai fie umiliți la granițe

Legile Justiției, aprobate recent de Guvern, trebuie modificate în Parlament în conformitate cu angajamentele europene, astfel încât MCV să fie ridicat până la sfârșitul anului, spune procurorul-șef al DNA, Crin Bologa.

„În ceea ce privește MCV, acolo sunt prevăzute patru obiective principale. Unul dintre acestea este continuarea luptei împotriva corupției la nivel înalt și mediu, iar acesta este în sarcina DNA. Așa cum arată rapoartele din ultimii doi-trei ani, noi am îndeplinit acest obiectiv.

Prin modificarea Legilor Justiției eu sper să se ajungă la atingerea și a celorlalte condiționalități, care să permită funcționarea independentă a Justiției, astfel încât, până la sfârșitul acestui an, să fie ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare”, a declarat Crin Bologa la RFI România.

ADVERTISING

Șeful DNA subliniază că cetățenii României au dreptul să intre în Spațiul Schengen, fără a mai fi umiliți la granițe.

”Oricum va rămâne un mecanism general de verificare, pentru toate statele europene, Mecanismul privind Statul de Drept. Eu, nefăcând politică – nici nu-mi place și nici nu am această posibilitate – consider, totuși, că cetățenii României au dreptul să intre în Spațiul Schengen, fără a mai fi umiliți la granițele României. Pentru ei trebuie ridicat MCV", a spus la RFI procurorul-șef al DNA, Crin Bologa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bologa mai spune că proiectele noilor legi ale Justiției oferă procurorilor DNA și DIICOT garanții de independență și autonomie, însă există mai multe probleme în cadrul acestor legi.

Una dintre critici se referă la mărirea condiției de vechime pentru ca un judecător sau procuror să poată intra în DNA.

Șeful DNA a mai atras atenția asupra unei prevederi din lege care ar putea afecta independența magistraților, printr-un mare grad de subiectivism: "La răspunderea disciplinară a fost introdusă o prevedere care spune că poate fi abatere disciplinară orice încălcare a Codului Deontologic".

ADVERTISING

Bologa a afirmat că această prevedere poate lăsa loc de interpretări. El a a cerut ca abaterile disciplinare să fie clar definite, pentru a nu lăsa loc la decizii arbitrare.

Legile Justiției aprobate în ciuda criticilor

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, pachetul de legi ale justiţiei, în ciuda criticilor puternice ale magistraților

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că legile ”sunt fundamentale pentru cariera judecătorilor şi procurorilor, funcţionalitatea instanţelor şi a parchetelor noastre dar şi a CSM, garantul independenţei justiţiei, potrivit Constituţiei”.

Magistrații au criticat puternic, în repetate rânduri, modificările aduse Legilor justiției.

Recent, trei asociații de magistrați au trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene în care critică în termeni duri Legile Justiției.

Magistrații spun că niciuna dintre recomandările cheie din rapoartele recente ale Comisiei Europene privind legislația în domeniul Justiției nu a fost respectată de România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇