Ministerul Justiției a reacționat, joi, după ce mai multe asociații de magistrați au criticat noile proiecte de modificare a Legilor Justiției, arătând că au fost eliminate toate prevederile care ar fi putut pune pe baze sănătoase începutul reformei sistemului judiciar.
Instituția condusă de Cătălin Predoiu arată că modificările au survenit ca urmare a amendamentelor depuse, printre altele de Ministerul Public, CSM – Secția pentru procurori, DNA sau DIICOT la care a adăugat apoi propriile modificări.
„Din procesul de consultare nu poate fi exclus chiar inițiatorul proiectului, respectiv ministerul, care, la rândul său, are totala libertate potrivit competențelor legale de a-și reevalua anumite viziuni, tocmai ca urmare a amendamentelor primite și nu numai”, se arată într-un comunicat al instituției, în care e reiterată poziția des exprimată de Predoiu, că e imposibil să se ajungă la un consens pe aceste legi.
Suplimentar, ministerul amintește că oricum noi modificări pot fi aduse de CSM, Guvern sau Parlament.
„Parcursul unui proiect de lege de la stadiul de concept până la cel de lege este un proces cu multe etape, judecarea proiectelor la fiecare etapă ca fiind un produs finit este o eroare de principiu, mai ales dacă se face pe baza unor procese de intenții.
Ministerul Justiției rămâne în continuare deschis dialogului și receptiv criticilor constructive ale proiectelor, propunerilor pe care le va mai primi până la momentul sesizării Guvernului, urmărind viziunea pe care a exprimat-o în cadrul expunerilor de motive ale celor trei proiecte.
Indiferent de speculații, intențiile Ministerului Justiției sunt în sensul realizării unor proiecte care să asigure nu numai independența Justiției, ci și o eficiență mai bună a funcționării acesteia”, conchide comunicatul.
Amintim că, marţi, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea Pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa Pentru Justiție și-au exprimat public indignarea față de proiectele promovate de minister, arătând că păstrează aproape toate modificările nocive din epoca Dragnea.
În plus, forma trimisă la CSM pentru avizare este complet diferită de cea agreată cu Comisia Europeană.
O analiză a acestor proiecte vă invităm să citiți aici - Dezastrul legilor justiției