Ce spune Ciucă despre MCV și care este mesajul preşedintelui ICCJ de Ziua Justiției

Ce spune Ciucă despre MCV și care este mesajul preşedintelui ICCJ de Ziua Justiției

Premierul Nicolae Ciucă și președintele ICCJ au vorbit despre MCV și despre rolul instanțelor de judecată în viața cetățenilor în mesajele lor de Ziua Justiției.

Astfel, șeful Guvernului crede în obiective precum justiţia în slujba cetăţeanului şi vrea un sistem modern, eficient, accesibil şi de calitate, care pot fi sprijinite prin PNRR.

Totodată, Ciucă adaugă că „provocarea este să aducem cât mai aproape perspectiva finalizării procesului de monitorizare a României prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi să demonstrăm că justiţia română funcţionează sută la sută pe principiile spaţiului de justiţie al Uniunii Europene".

ADVERTISING

Pe de altă parte, preşedintele instanţei supreme susține, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei, că această sărbătoare este şi o ocazie de a reflecta la priorităţile serviciului public oferit de acest sistem pentru perioada următoare. 

"În centrul justiţiei trebuie să se afle cetăţeanul, ceea ce este specific oricărui serviciu public. Ceea ce diferenţiază însă serviciul public al justiţiei de oricare alt serviciu public este rolul acestuia de a proteja drepturile cetăţeanului, indiferent dacă încălcarea provine din partea unui particular sau a Statului însuşi. De aceea avem instanţe de drept penal, care vor sancţiona conduita abuzivă a oricărei persoane fizice sau juridice, indiferent de calitatea acesteia, de aceea avem instanţe de contencios administrativ, frâna pusă de societatea modernă puterii instituţiilor statului, pentru a salvgarda drepturile individului, de aceea avem căi de atac, pentru a înlătura şi chiar sancţiona erorile sistemului judiciar însuşi. Din acest motiv simplu, credem că instanţele judecătoreşti sunt datoare la a-şi examina propria organizare şi funcţionare prin prisma interesului cetăţeanului”, a transmis Corina-Alina Corbu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ziua Justiției se organizează anual, în prima duminică a lunii iulie. Acest eveniment marcheaza rolul și importanța puterii judecătorești, a partenerilor justiției, a tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept și constituie, totodată, un bun prilej pentru consolidarea relațiilor instituționale. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇