România trebuie să accelereze reformele în Justiție și să aibă rezultate clare dacă vrea să scape de MCV, spune vicepreședintele Comisiei Europene

România trebuie să accelereze reformele în Justiție și să aibă rezultate clare dacă vrea să scape de MCV, spune vicepreședintele Comisiei Europene

Comisia Europeană (CE) este gata să sprijine accelerarea reformelor în domeniul Justiţiei în România, în vederea îndeplinirii obiectivelor MCV şi ridicării MCV pe baza rezultatelor concrete din teren.

Mesajul a venit de la vicepreședintele instituției, Vera Jourova, care s-a întâlnit cu ministrul român de resort, Cătălin Predoiu, dar și cu Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie.

Ambii oficiali europeni au insistat pe faptul că „2022 va fi un an determinant pentru îndeplinirea obiectivelor MCV, precum şi pentru a treia rundă de evaluare în cadrul mecanismului Rule of Law”. Din această perspectivă, ei au subliniat importanţa calendarului pentru realizarea principalelor obiective, desfiinţarea SIIJ, adoptarea legilor Justiţiei şi a codurilor penale

ADVERTISING

Atât vicepreşedintele, cât şi comisarul au subliniat „necesitatea accelerării reformelor şi obţinerea de rezultate concrete, care să poată duce la finalizarea MCV şi continuarea evaluării României exclusiv în cadrul Mecanismului generalizat al UE privind statul de drept”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Astfel, pentru atingerea acestui obiectiv, va fi necesară asigurarea sustenabilităţii reformelor, inclusiv prin respectarea jurisprudenţei CJUE şi a avizelor Comisiei de la Veneţia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vicepreședintele CE a insistat nevoia realizării unui plan de acţiune cu un calendar realist al reformelor. De asemenea, a transmis că știe de dificultăţile provocate de ratarea obiectivelor din anul 2021, ceea ce creează o presiune suplimentară pentru realizarea lor in 2022, în vederea obţinerii unor rapoarte pozitive în cadrul mecanismelor MCV şi Rule of Law, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Predoiu a făcut promisiuni

La rândul său, ministrul Predoiu a subliniat că programul de guvernare aprobat de Parlament este unul foarte „ambiţios în domeniul Justiţiei” şi include explicit obiectivele MCV, inclusiv adoptarea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală, Legile Justiţiei şi desfiinţarea SIIJ.

ADVERTISING

Ministrul a subliniat că, în privinţa SIIJ, programul de guvernare trimite explicit la deciziile CJUE şi prevede ca termen maxim de desfiinţare 30 martie 2022, pentru că mai e nevoie de consultări.

El a arătat că în privinţa dreptului european, chiar Guvernul precedent a transmis Comisiei o scrisoare în care a precizat că Guvernul României respectă principiul supremaţiei dreptului european şi că poziţia noului Guvern în această chestiune rămâne neschimbată.

Discuțiile între CE și autoritățile române pe tema Justiției vor continua în prima parte a anului 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇