Iohannis: Procesul de revizuire a Legilor Justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția Specială, înlăturate

Iohannis: Procesul de revizuire a Legilor Justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția Specială, înlăturate

Sistemul judiciar din România a fost nevoit să dezvolte o capacitate mai mare de adaptare la neprevăzut, în urma pandemiei, pentru a-și continua activitatea în serviciul publicului la standarde cât mai ridicate, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, la prezentarea raportului de activitate al CSM pe anul 2021.

”Nu putem controla durata acestei pandemii, însă stă în puterea noastră să-i diminuăm efectele negative asupra existenței noastre și a celor din jur.

În situații de criză, statele sunt nevoite să ia măsuri imediate pentru a proteja interesul general, viața și sănătatea cetățenilor, măsuri care implică uneori restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale, în condițiile stabilite de Constituție și de obligațiile internaționale ale României.

ADVERTISING

În acest context, misiunea Justiției de a se asigura că restrângerea temporară a unor drepturi și libertăți este justificată și vizează doar protejarea sănătății cetățenilor devine cât se poate de importantă”, a subliniat șeful statului.

Potrivit președintelui, în ciuda tuturor lucrurilor negative, pandemia a avut și câteva efecte pozitive, iar accelerarea digitalizării este unul dintre ele.

”Aceste progrese trebuie să fie păstrate la toate nivelurile atunci când lucrurile vor reveni la normal, pentru că înseamnă timp câștigat pentru justițiabili, pentru profesiile din domeniul juridic și mai mult respect pentru fiecare participant la actul de justiție”, a explicat Iohannis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reformele nu mai pot întârzia

Așteptările românilor de a avea un sistem de justiție modern, independent și funcțional sunt la fel de actuale și legitime, mai spune Klaus Iohannis.

Iar dacă pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, acestea nu mai pot întârzia.

”România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a Legilor Justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate.

ADVERTISING

Fac un apel astăzi, în fața plenului CSM, să folosiți întreaga dumneavoastră experiență pentru ca România să facă pași concreți în această direcție”, a subliniat șeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că își dorește ca discuțiile despre reforma sistemului judiciar să fie mai puțin politizate de partide, pentru ca accentul să fie pus pe substanța propunerilor, și nu pe câștigul de imagine.

”Dezbaterile trebuie purtate cu obiectivitate și profesionalism, orientate către nevoile reale din sistemul judiciar și către un dialog consecvent și constructiv”, a punctat șeful statului.

Citește AICI integral discursul președintelui Klaus Iohannis la prezentarea raportului de activitate al CSM pe anul 2021.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇