CSM condamnă angajarea procedurilor de numire a procurorilor șefi în lupta politică

CSM condamnă angajarea procedurilor de numire a procurorilor șefi în lupta politică

Consiliul Superior al Magistraturii va rămâne întotdeauna echidistant politic, singura cale de a garanta independenţa justiţiei, şi condamnă angajarea procedurilor privitoare la numirea unor procurori de rang înalt în discursul politic, se arată într-un comunicat.

Plenul CSM, cu majoritate, consideră că este esenţial ca magistraţii prin întregul lor comportament să nu creeze percepţia că potenţează elemente valorificate de unii politicieni în disputele dintre aceştia.

De asemenea, potrivit comunicatului, plenul remarcă faptul că ”procedura de numire a fost iniţiată intempestiv de un ministru al Justiţiei în contextul în care acesta, de-a lungul timpului, a asigurat constant opinia publică de faptul că nu o va declanşa până la reglementarea, pe plan legislativ, a diminuării importanţei factorului politic în cadrul acestor numiri”.

ADVERTISING

”Declanşarea acestei proceduri a fost dispusă în aceleaşi condiţii legale, fără a se reglementa vreo diminuare a pregnanţei factorului politic, iar această contradicţie evidentă dintre angajamente publice şi faptele asumate este de natură să arunce îndoieli legitime asupra corectitudinii scopului urmărit şi poate crea aparenţa unei politizări asumate a numirilor procurorilor de rang înalt, cu consecinţe iremediabile pe planul încrederii în activitatea desfăşurată de aceştia”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISING

Decizia de continuare sau abandonare a unor astfel de proceduri aparţine exclusiv puterii executive, însă plenul îşi manifestă îngrijorarea că iniţierea ori continuarea lor în contextul arătat, de această dată complementar unei instabilităţi tipice interimatului funcţiei de ministru, ar pune probleme serioase cu privire la substanţa, coerenţa şi finalitatea unei astfel de proceduri, mai transmite CSM.

Stelian Ion: Am primit semnale că un ministru USR PLUS nu poate participa la numirea procurorilor

Miercuri seara, după ce premierul Florin Cățu a anunțat că îl revocă din funcția de ministru al Justiției, Stelian Ion a spus că "miza nevăzută" este procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare.

ADVERTISING

Joi dimineață, el a adus din nou în discuție acest subiect, afirmând că a primit semnale că un ministru USR PLUS nu poate participa la numirea procurorilor.

”Am început procedura de selectare pentru procurorii de rang înalt, funcții foarte importante, am primit multe semnale cum că nu e în regulă că un ministru USR ar putea coordona această activitate. Au fost semnale foarte clare în acest sens”, a afirmat Stelian Ion.

Întrebat despre ce semnale este vorba, ministrul demis a spus doar că ”dacă se confirmă aceste lucruri concluziile se pot trage singure”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇