Comisia Europeană cere României să intensifice lupta anticorupție și să repare Legile Justiției: Calitatea şi eficienţa sistemului au fost afectate

Comisia Europeană cere României să intensifice lupta anticorupție și să repare Legile Justiției: Calitatea şi eficienţa sistemului au fost afectate

România a înregistrat progrese în aplicarea reformelor recomandate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dar sunt necesare rezultate în combaterea corupţiei şi există preocupări privind predictibilitatea legislaţiei, arată raportul Comisiei Europene privind Situaţia Statului de Drept.

„Începând de la aderarea la Uniunea Europeană în anul 2007, reformele efectuate în România în domeniile justiţiei şi combaterii corupţiei au fost urmărite de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), un cadru important pentru progrese în aceste domenii.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare continuă în paralel cu Mecanismul privind statul de drept, în care România este parte integrală, la fel ca orice alt stat membru UE, până când sunt îndeplinite în mod satisfăcător toate criteriile. Guvernul României propune reforme care au rolul abordării preocupărilor generate de amendamentele la legile justiţiei adoptate în perioada 2017-2019, care au atras critici din cauza impactului negativ asupra independenţei, calităţii şi eficienţei justiţiei.

ADVERTISING

Într-o decizie preliminară din 18 mai 2021, Curtea de Justiţie a UE a examinat o serie de aspecte ale acestor reforme şi a confirmat acele preocupări, mai ales în privinţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Un proiect de lege pentru desfiinţarea acestei Secţii este examinat în Parlament.

O procedură legislativă a fost iniţiată pentru modificarea legilor justiţiei. Lipsurile la nivelul resurselor umane au fost accentuate de lipsa de recrutare a noilor magistraţi, cumulată cu retragerea din activitate a unui număr semnificativ de magistraţi. Aceste lipsuri au generat presiuni suplimentare asupra magistraţilor, cu implicaţii asupra calităţii şi eficienţei sistemului judiciar", arată Raportul Comisiei Europene privind Situaţia Statului de Drept în Uniunea Europeană.

"Cadrul instituţional pentru combaterea corupţiei este complet, dar eficienţa sa va necesita o voinţă politică susţinută, în conformitate cu angajamentele Guvernului. Adoptarea Noii Strategii Anticorupţie pentru perioada 2021-2025 este o prioritate-cheie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Eficienţa acţiunilor de investigare şi sancţionare în cazul corupţiei la nivel mediu şi înalt s-a îmbunătăţit, confirmând rezultatele anterioare. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a obţinut rezultate mai bune, deşi amendamentele din perioada 2017-2019 la legile justiţiei continuă să reprezinte un impediemnt major pentru buna funcţionare. Amendamentele la codurile penale rămân necesare", precizează raportul.

Guvernul e criticat pentru banii dați presei

În raport sunt exprimate și îngrijorări în legătură cu libertatea presei.

"Sunt în vigoare garanţii legale privind libertatea presei şi pluralismul. Cu toate acestea, continuă să existe preocupări referitoare la implementarea şi funcţionarea actualului cadru legislativ, mai ales în privinţa accesului la informaţii.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) încă nu are resursele suficiente pentru a-şi îndeplini în totalitate atribuţiile, iar activitatea sa a fost afectată de expirarea mandatelor unor membri. Transparenţa privind deţinerea companiilor media continuă să fie incompletă. Presa poate fi expusă presiunilor politice, mai ales atunci când resursele sale depind de publicitatea de stat.

ADVERTISING

Continuă să fie raportate procese pentru calomnie împotriva jurnaliştilor de investigaţie. În contextul pandemiei COVID-19, presa a primit susţinere din fonduri acordate pentru campanii mediatice guvernamentale care au rolul prevenirii răspândirii COVID-19", subliniază raportul.

Critici pentru CCR

"Continuă să existe preocupări privind stabilitatea şi predictibilitatea legislaţiei, în contextul în care legislaţia este modificată frecvent, iar legile adoptate pot fi contradictorii şi să aibă utilizare limitată din punctul de vedere al evaluării impactului.

După referendumul din mai 2019, nu au mai fost adoptate Ordonanţe guvernamentale de urgenţă în domeniul justiţiei. În contextul pandemiei COVID-19, este în vigoare o stare de alertă, cu o monitorizare parlamentară sporită.

Ca urmare a unei decizii a Curţii de Justiţie a UE din 18 mai 2021 asupra a numeroase aspecte ale legilor justiţiei, Curtea Constituţională a emis o decizie pe 8 iunie 2021, care generează preocupări grave, dat fiind că pune sub semnul întrebării principiul primatului legislaţiei UE", notează raportul Comisiei Europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇