Negocierile PNL-PSD-UDMR se apropie de final, mai rămâne să se decidă cine dă primul premier: SIIJ se desființează și se reînființează, UDMR își păstrează ministerele

Negocierile PNL-PSD-UDMR se apropie de final, mai rămâne să se decidă cine dă primul premier: SIIJ se desființează și se reînființează, UDMR își păstrează ministerele

O nouă rundă de negocieri între PNL, PSD și UDMR s-a încheiat vineri seara, în jurul orei 19, la Palatul Parlamentului, cu viitorul program de guvernare decis în proporție de 99%, conform participanților. Urmează noi decizii în PSD și PNL, și semnarea acordului politic, luni, înainte de consultările de la Cotroceni.

Primul care a ieșit la declarații a fost premierul propus de PNL, Nicolae Ciucă, care a precizat, printre altele, că s-a stabilit ca Secţia Specială pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie să fie desfiinţată până la 31 martie 2022 şi înlocuită de o altă structură, decizia fiind luată ”prin consens”. El a precizat că nu mai sunt ministere disputate.

ADVERTISING

”Am finalizat programul de guvernare 99,99% acum se reciteşte, am finalizat acordul politic, am finalizat partea de conţinut a Guvernului pe cele două variante, una cu premier PSD, una cu premier PNL. Urmează ca mâine să ne revedem şi să continuăm negocierile pe celelalte capitole, este vorba de a-l revedea, a face corecţiile necesare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Acestaa mai anunțat că s-a ajuns la un acord cu privire la împărţirea portofoliilor și a menționat, răspunzând unei întrebări, că nu vor fi modificate taxele, iar impozitarea cu zece procente a pensiilor mari se va face în cazul celor cu un cuantum de peste 4000 de lei.

ADVERTISING

Președintele PNL, Florin Cîțu, a lipsit de la această rundă de negocieri.

Nicolae Ciucă - Declarații de presă după negocierile pentru noul guvern USL

Nicolae Ciucă - Declarații de presă după negocierile pentru noul guvern USL.

Publicată de Epoch Times Romania pe Sâmbătă, 20 noiembrie 2021

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că s-a ajuns la o înțelegere, dar urmează ca ea să fie prezentată în forurile de conducere ale PNL și PSD.

”Alte detalii o să vi le anunțăm când vom lua o hotărâre. Dl Ciucă are un mandat de la PNL ca dânsul să fie prim ministru, eu am mandat de la PSD să fiu prim ministru. Depinde de deciziile din interiorul partidelor (...)

ADVERTISING

Până luni, când vom merge la Cotroceni, vom lua aceste decizii și vom merge cu o singură variantă. Am avut niște negocieri, am echilibrat anumite lucruri, ne întoarcem in fața colegilor. La Cotroceni vom merge cu o singură propunere”, a precizat, printre altele, Marcel Ciolacu, dând asigurări că în programul de guvernare ”nu există taxe noi”.

Ciolacu - declarații de presă după negocierile pentru noul guvern USL

Ciolacu - declarații de presă după negocierile pentru noul guvern USL.

Publicată de Epoch Times Romania pe Sâmbătă, 20 noiembrie 2021

Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că programul de guvernare a fost finalizat în proporție de ”99%”.

Acordul politic e gata, a mai spus el, singura necunoscută fiind deocamdată ”cine va da prima dată primul ministru”.

”Luni, înainte de 12, vom putea finaliza, vom putea semna acordul. Pe ministere în mare am stabilit, rămâne chestiunea legată de persoana prim ministrului”, a mai spus acesta.

Întrebat de jurnaliști, Kelemen Hunor a anunțat că UDMR va rămâne cu ministerele Dezvoltării, Mediului și Sportului.

”Mergem la Cotroceni cu programul de guvernare, cu acordul politic, vom propune un prim ministru și probabil joi se va vota”, a mai punctat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor- Declarații de presă după negocierile pentru noul guvern USL

Kelemen Hunor- Declarații de presă după negocierile pentru noul guvern USL

Publicată de Epoch Times Romania pe Sâmbătă, 20 noiembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇