Negocierile s-au blocat la împărțirea ministerelor, UDMR amenință că pleacă. Iohannis cheamă luni partidele la consultări

Negocierile s-au blocat la împărțirea ministerelor, UDMR amenință că pleacă. Iohannis cheamă luni partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru luni partidele la consultări, în vederea formării noului guvern PNL-PSD-UDMR.

Astfel, partidele din noua coaliție de guvernare sunt programate împreună la discuții, de la ora 12:00, potrivit unui comunicat al Administrației Przidențiale remis SpotMedia.ro.

De la ora 12:30 e invitată la discuții cu Iohannis delegația USR, de la 13:00 cea a AUR și de la 13:30 cea a minorităților naționale altele decât cea maghiară.

Amintim că joi, în PNL s-a decis ca Florin Cîțu să facă un pas în spate și propunerea de premier să fie Nicolae Ciucă. Acest lucru a dus negocierile într-o nouă fază, însă în continuare sunt multe neînțelegeri, cele mai multe pe împărțirea portofoliilor.

Totodată, atât PNL, cât și PSD vor prima rotație la guvernare. PSD avea o decizie anterioară ca Mercel Ciolacu să fie propunerea de premier și consideră că e îndreptățit să ia primul guvernarea, având în vedere că social-democrații au obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de anul trecut.

ADVERTISING

Blocaj în negocieri

Liderii celor trei formațiuni au reluat negocierile astăzi de la ora 12:00 , însă după trei ore de discuții tensionate s-a decis să fie suspendată ședința.

La ieșire, Ciucă le-a spus jurnaliștilor că s-a decis să fie luată o pauză urmând ca discuțiile să fie reluate în această seară sau mâine dimineață.

Împărțirea ministerelor e acum mărul discordiei. Potrivit surselor politice, ca să accepte ca Ciucă să fie primul premier al rotativei, PSD vrea ministere importante, cum ar fi Finanțele și Transporturile. Probleme sunt și la UDMR, aceștia amenințând că nu mai intră la guvernare dacă nu primesc aceleași ministere.

Despre aceste amenințări de la UDMR, Ciucă le-a spus jurnaliștilor că ”sunt tehnici de negociere”.

”Îin acest moment am decis să luăm o pauză. Vom continua discuțiile fiecare în parte în interior și în această seară sau mâine dimineață reluăm. Fiecare minister e foarte important și nu există niciun fel de discuție ca vreuna dintre formațiuni să iasă din coaliție”, a spus Ciucă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe surse ieșiseră din ședință zvonuri că PSD ar fi spus că dacă UDMR nu intră în coaliție, nu o vor face nici ei. Ciucă a răspuns: ”Nici noi nu vrem să intrăm în coaliția de guvernare fără PSD, UDMR și minorități”.

Ulterior, Ciolacu a răspuns în aceeași manieră: ”Dacă UDMR-ul sau PNL-ul ies din coaliție, automat nici PSD-ul nu intră, pentru că nu am mandat pentru așa ceva”.

El a dat însă asigurări că aceste disensiuni sunt normale în negocieri și că își va menține promisiunea ca joi guvernul să meargă în Parlament pentru votul de învestire.

UDMR nu renunță la Ministerul Dezvoltării

După cei doi lideri a venit în fața jurnaliștilor și Kelemen Hunor, vizibil iritat.

El a spus că discuțiile sunt departe de a fi finalizate, dar a admis și el că joia viitoare cu siguranță va fi un guvern votat în Parlament, spunând că PNL și PSD au voturile și fără UDMR.

ADVERTISING

”Uniunea poate rămâne cu portofoliile actuale și ce rămâne își pot împărți colegii între ei, am renunțat la funcția de premier la rotație, am renunțat la multe lucruri, nu vreau să vorbesc despre, am acceptat multe”, a spus Kelemen Hunor.

El a spus clar că nu va accepta ca UDMR să aibă un rol decorativ: ”Acest lucru nu e posibil pentru noi, să stăm cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm zâmbind poștasul”.

Cîțu vrea și premierul, și Finanțele, și Justiția

Liberalii s-au întrunit după acest impas într-o ședință, la sediul din Modrogan. La intrare, Florin Cîțu a spus că ”este o prostie” că el ar fi cerut celor de la UDMR să plece din formula de guvernare, considerându-i cei mai de încredere parteneri. ”Ei au fost mereu alături de mine, sunt ultimul care nu i-ar vrea la guvernare”, a spus Cîțu.

Despre împărțirea portofoliilor, el a confirmat însă că vrea ca și Finanțele și Justiția și ajungă la PNL, în special Finanțele.

„Eu așa vreau (ministerele de Finanțe și Justiție - n.red.). M-am luptat cu toată lumea pentru Finanțe. Este foarte important (...), când ai premierul să ai și Finanțele. Să ai și Finanțele, și Justiția e complicat, dar dacă se negociază bine, vedem ce se va întâmpla. Eu țin foarte mult la Finanțe. PNL a arătat că poate gestiona Finanțele țării și cred că poate face acest lucru în continuare”, a spus Cîțu.

Întrebat dacă există bani pentru majorările de pensii, salarii și alocații pe care cele trei partide s-au înțeles să le includă în programul de guvernare, Cîțu a râs.

”Eu pot să garantez pentru ce fac eu și ce face PNL. Am preluat Ministerul Finanțelor acum 2 ani de zile cu facturi neplătite de luni bune, le-am plătit și am continuat să plătim facturile la timp. Eu pot garanta pentru ce face PNL dacă va prelua acest minister”, a răspuns premierul demis.

Întrebat dacă a fost impusă soluția Ciucă premier PNL, Cîțu a spus că el a propus asta, pentru că știa că Iohannis îl va accepta.

”Eu am spus foarte clar, ne-am consultat și ne-am gândit care să fie un premier acceptat de președintele României, și Nicolae Ciucă este foarte clar acela. Cred că o să fie aceptat... până acum se pare că e acceptat și de cei din coaliție, UDMR, PSD și minorități”.

Jurnaliștii au vrut să știe și dacă în schimb Cîțu a negociat să fie el cel care impune miniștrii PNL și el să fie pus președinte la Senat.

”Eu l-am propus pe Ciucă să conducă aceste negocieri tocmai pentru a avea un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă ministere, miniștri. În iarnă nu am fost președintele echipei de negociere și nu e chiar OK să nu fii implicat”, a răspuns Cîțu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇