Guvernul a adoptat Legile justiţiei, în ciuda criticilor puternice ale magistraților

Guvernul a adoptat Legile justiţiei, în ciuda criticilor puternice ale magistraților
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a aprobat, miercuri, pachetul de legi ale justiţie, a anunțat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la finalul ședinței Executivului.

Mai exact, au fost aprobate Proiectul de Lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Proiectul de Lege privind organizarea judiciară și Proiectul de Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Predoiu a afirmat că Legile justiţiei ”sunt fundamentale pentru cariera judecătorilor şi procurorilor, funcţionalitatea instanţelor şi a parchetelor noastre dar şi a CSM, garantul independenţei justiţiei, potrivit Constituţiei”.

ADVERTISING

”Într-un cuvânt, aceste trei legi sunt fundamentale pentru justiţie şi asta explică, probabil, şi dificultăţile din ultimii ani cu privire la critalizarea unor proiecte care să le îmbunătăţească şi dezbaterile aprinse care au însoţit întotdeauna discutarea proiectelor de modificare a legilor justiţiei”, a spus ministrul.

În plus, spune ministrul, temerea că legile aduc atingere caracterului obligatoriu al deciziilor CCR este nejustificată.

Și premierul Nicolae Ciucă a declarat, în deschiderea şedinţei, că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate.

ADVERTISING

”Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Ştim cu toţii dezbaterile din ultimii ani, care au generat atât opinii critice sau favorabile. Cred că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi respnsabilitate pentru toate instituţiile implicate”, a spus premierul, citat de News.ro.

Şeful Executivului a precizat că ”este un obiectiv pe care şi l-au asumat atât prin PNRR dar şi prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)”.

ADVERTISING

”Cred că cel mai important de subliniat este faptul că, prin aceste legi, nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenţei justiţiei şi binenţeles garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.

Critici puternice din partea magistraților

Magistrații au criticat puternic, în repetate rânduri, modificările aduse Legilor justiției.

Recent, trei asociații de magistrați au trimis o scrisoare deschisă Comisiei Europene în care critică în termeni duri Legile Justiției.

Magistraţii cer CE să sesizeze Curtea de Justiţie a UE şi acuză Guvernul că înşală partenerii europeni, "într-un joc insidios şi fără sfârşit", propunând un proiect de reformă care nu schimbă nimic esenţial în legile făcute în epoca Dragnea.

”Practic, prin aceste legi, sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind grav periclitată, deși garanțiile de independență privind judecătorii asigurate la momentul aderării la Uniunea Europeană ar fi trebuit să rămână intangibile și după aderare, așa cum a stabilit deja CJUE”, se arată în scrisoarea semnată de Asociația Forumul Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇