A început dezbaterea în Parlament pe Legile Justiției. Stelian Ion a ajuns să regrete "Comisia Iordache"

A început dezbaterea în Parlament pe Legile Justiției. Stelian Ion a ajuns să regrete "Comisia Iordache"

Membrii comisiei speciale parlamentare au început marţi dezbaterile pe Legile Justiției, în prezența ministrul Cătălin Predoiu.

Comisia este sesizată cu cele trei proiecte trimise în procedură parlamentară de către Guvern, respectiv cele referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat cu aceste proiecte, a stabilit dezbaterea lor în procedură de urgenţă.

ADVERTISING

Deputatul USR Stelian Ion a cerut conducerii Comisiei să dea dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte dezbaterea celor trei proiecte, argumentând că acestea sunt extrem de importante pentru a fi dezbătute într-un termen scurt şi că nu au avizul Comisiei de la Veneţia.

"N-aş fi crezut că ajung vreodată să spun acest lucru, într-un fel regretăm procedura din timpul "Comisiei Iordache", pentru că acolo au fost nişte dezbateri furtunoase, care s-au întins luni de zile.

Poate fi justificată urgenţa unor proiecte, însă, având în vedere că termenul pe care l-am stabilit în 2021 (…), acela de sfârşit al primului semestru din 2023, având această abordare, cred că avem timp suficient să facem nişte dezbateri mai aşezate.

ADVERTISING

Sunt nişte legi importante şi, în ciuda bunăvoinţei dumneavoastră, felul în care coaliţia forţează grăbirea discuţiei, astfel încât în weekend, practic, să fie stabilite dezbateri între amendamente (…), nu e o modalitate serioasă de a lua în discuţie nişte legi extrem de importante”, a declarat Stelian Ion.

Potrivit acestuia, coaliţia de guvernare nu şi-a respectat promisiunile din programul de guvernare.

"E un reproş dur la adresa coaliţiei actuale, care înţelege să nesocotească nu doar regulamentele votate, dar propriile promisiuni făcute prin programul de guvernare. Acolo s-a promis că se va veni cu nişte legi, dar legile ar fi trebuit să fie trimise în Parlament însoţite de avizul Comisiei de la Veneţia, lucru încălcat flagrant de Guvern. Sunt foarte multe probleme", a spus deputatul USR.

ADVERTISING

Guvernul a aprobat, în urmă cu două săptămâni, pachetul de legi ale justiţiei, în ciuda criticilor puternice ale magistraților.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇