Iohannis a promulgat Legile Justiției, fix când la Bruxelles se vorbește despre aderarea noastră la Schengen

Iohannis a promulgat Legile Justiției, fix când la Bruxelles se vorbește despre aderarea noastră la Schengen

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretele pentru promulgarea celor trei legi ale Justiţiei, adoptate în procedură de urgenţă de Parlament şi avizate de CCR:

  • Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (440/01.09.2022).
  • Legea privind organizarea judiciară (441/01.09.2022);
  • Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (442/01.09.2022).

Comisarul european pe Justiţie atrăgea atenţia, în septembrie, autorităţilor române să nu adopte Legile Justiţiei înainte de a avea opinia Comisiei de la Veneţia pe aceste proiecte.

ADVERTISING

Comisia de la Veneția va emite o opinie pe cele trei legi ale Justiției, după intervenţia USR. Acest lucru însă va mai dura, iar parlamentarii Puterii nu au mai aşteptat.

Coaliția susține că, odată cu intrarea în vigoare a noilor Legi ale Justiției, România are mai multe șanse în acest an de a scăpa de monitorizarea MCV și de a intra în spațiul Schengen.

Ce se discută mâine la Bruxelles

La Bruxelles, se va discuta miercuri, în Colegiul Comisarilor, o comunicare cu privire la extinderea Schengen. Surse europene au declarat pentru SpotMedia.ro că se va analiza stadiul pregătirii României, Bulgariei şi Croaţiei pentru aderarea la Schengen, pe baza raportului misiunilor recente voluntare de evaluare. Raportul privind Romania este unul pozitiv, cu recomandarea de aderare, spun aceleaşi surse.

ADVERTISING

De altfel, poziția Comisiei Europene a fost aceea că Romania este pregătită din punct de vedere al criteriilor tehnice să intre în Schengen și că o eventuală corelare între MCV și Schengen nu poate fi făcută. Totuși, realitatea a arătat că decizia privind lărgirea Schengen este una mai degrabă politică.

Preşedinţia cehă a Consiliului UE doreşte ca cele trei ţări să adere la Schengen împreună şi şi-a înscris acest subiect în agendă.

Votul prin extinderea Schengen cu Croația, Romania și Bulgaria s-ar putea afla pe agenda JAI din 8 - 9 decembrie, dar deocamdată nu există o comunicare oficială in acest sens.

ADVERTISING

Până acum, nu a existat niciun anunţ public din partea vreunui membru Schengen care să se opună prin veto aderării Croaţiei. În schimb, parlamentul olandez a adoptat recent o rezoluţie care spune că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Aderarea de noi state la Schengen necesită o decizie unanimă.

Reacţia USR

Liderul USR, Cătălin Drulă, critică dur promulgarea Legilor Justiției.

„Iohannis calcă în picioare Justiția din România. Nu are pic de respect pentru cetățeni, pentru statul de drept, pentru parteneriatele noastre internaționale.

Comisarul european pentru Justiție i-a cerut să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a promulga (sau nu) Legile Justiției. Dar pentru Soluția Iohannis de la Grivco nimic nu contează.

Planul de punere sub control a Justiției trebuie definitivat. Dacă pe drum România pierde respectul partenerilor europeni e prea puțin important. Mafia are nevoie de liniște”, afirmă Cătălin Drulă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇