Avem ministru nou la Apărare: Cine e Angel Tîlvăr, cel propus, acceptat şi uns în doar câteva ore

Avem ministru nou la Apărare: Cine e Angel Tîlvăr, cel propus, acceptat şi uns în doar câteva ore

Conducerea PSD a decis să îl propună pe Angel Tîlvăr pentru funcţia de ministru al Apărării, post rămas vacant după demisia lui Vasile Dîncu. Consiliul Politic Naţional a luat hotărârea în unanimitate, iar apoi totul s-a desfăşurat foarte repede.

Propunerea a venit oficial la 16:30, iar imediat premierul Nicolae Ciucă a trimis-o la Cotroceni, unde preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a avut loc la 20:30.

Au mai participat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial Ion Oprişor.

ADVERTISING

Cine este Angel Tîlvăr

Tilvăr este considerat un apropiat al lui Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

BUCURESTI - PSD - PROPUNERE MINISTRU - ANGEL TILVA
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Are 60 de ani şi este parlamentar din 2004. A fost şi senator și deputat. Din 2020, este senator de Vrancea şi preşedinte al Comisiei pentru afaceri afaceri europene şi membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii.

Înainte de a face politică, Tilvăr a absolvit Facultatea de limbi străine şi a avut o bogată activitate în învăţământul superior. Între anii 1985 și 2004 a predat limba engleză.

ADVERTISING

A absolvit şi cursuri postuniversitare la Şcoala Națională de Studii Politice şi Administrative, Colegiul Naţional de Apărare, Academia Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul” și Institutul Diplomatic Român, fiind doctor în științe umaniste.

În 2015, Tilvăr a ocupat funcţia de ministru-delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni.

În prezent, Angel Tîlvăr este președinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

În luna septembrie, el a transmis un comunicat de presă după ce a fost la Copenhaga la Adunarea Parlamentară NATO, afirmând că este încrezător în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen.

ADVERTISING

Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Senatului, Angel Tîlvăr nu deţine nici terenuri şi nici casă, însă are două autoturisme, un Hyundai Santa Fe din 2015 şi un Ford Fusion, din 2007, precum şi o şalupă Laguna, din 2009. 

Ce avere are Angel Tîlvăr

Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Senatului, Angel Tîlvăr nu deţine nici terenuri şi nici casă, însă are două autoturisme, un Hyundai Santa Fe din 2015 şi un Ford Fusion, din 2007, precum şi o şalupă Laguna, din 2009.

Are deschise mai multe conturi în lei şi valută, în care deţine sume de la 1.800 de lei la 35.000 de euro. 

A avut un venit, pe ultimul an fiscal, ca senator, de 141.636 de lei, în timp ce soţia sa, care lucrează ca inspector la Consiliul Concurenţei, a câştigat 72.845 de lei, precum şi 7.462 de lei, ca profesor. 

Dîncu a plecat după o dispută cu Iohannis

Amintim că acum o săptămână Vasile Dîncu i-a înaintat premierului demisia din funcția de ministru al Apărării.

El spune că motivul demisiei este că nu se înţelege cu preşedintele Klaus Iohannis, care este comandantul suprem al Armatei.

Premierul Nicolae Ciucă a preluat interimar mandatul de ministru al Apărării, funcţie deţinută şi înainte de a deveni şeful Executivului.

Citeşte analiza Ioanei Ene Dogioiu pe acest subiect - Este vina lui Klaus Iohannis


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇