Furtuni în toată țara, în ultima zi de cod roșu de caniculă (Hărți ANM)

Furtuni în toată țara, în ultima zi de cod roșu de caniculă (Hărți ANM)

Furtunile vor afecta aproape toată România, joi, în ultima zi cu cod roşu de caniculă.

Avem însă şi azi o avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până vineri la 2 noaptea.

ANM a emis de dimineaţă 6 avertizări meteo. Iată-le.

Cod galben de furtuni

În zona de munte, Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania și local în Dobrogea și Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55...70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 40...50 l/mp.

ADVERTISING

ANM precizează că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

image-30
Foto: ANM

Codul roşu de caniculă rămâne în sud

Valul de căldură se va restrânge treptat şi va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă şi disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a ţării.

Joi, avem încă trei avertizări de caniculă.

Prima este de tip cod galben. În sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 33...35 de grade.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală. 

ADVERTISING

Codul portocaliu aduce maxime de 35...38 de grade, în Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Moldovei. Şi aici vorbim local de nopţi tropicale.

Codul roşu de caniculă de joi va afecta județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, oraşul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța 

ADVERTISING

Aici valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34...37 de grade. Minimele termice nu vor coborî sub 22...24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

image-29
Foto: ANM

Canicula se domoleşte

Vineri avem în continuare avertizări de caniculă, cod galben şi portocaliu.

Codul galben este valabil în Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și local în Oltenia și Muntenia, unde valul de căldură va persista.

Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Codul portocaliu vizează județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, precum și Capitala, unde valul de căldură va persista.

Temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade.

image-31
Foto: ANM

Sâmbătă valul de căldură se va restrânge și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, local, în sud și în vest.

Mai plouă la Bucureşti?

Prognoza specială pentru Bucureşti arată că joi valul de căldură, canicula și noaptea tropicală vor persista. Temperatura maximă se va situa în jurul a 39 de grade, iar cea minimă va fi de 21…23 de grade.

Cerul va fi variabil în prima parte a zilei, apoi vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, respectiv înnorări accentuate, intensificări ale vântului și vijelie, cu rafale în general de 50…60 km/h, averse și descărcări electrice.

Vineri, valul de căldură se va diminua, dar va continua să fie caniculă, noapte tropicală. Temperatura maximă va fi de 37…38 de grade, iar cea minimă de 20…22 de grade.

Cerul va fi variabil, dar după-amiaza și seara probabilitatea pentru înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului va fi în creștere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇