România, împărţită între caniculă şi vijelii. Noi coduri de val de căldură și furtuni

România, împărţită între caniculă şi vijelii. Noi coduri de val de căldură și furtuni

Meteorologii au emis, duminică, noi coduri galbene și portocalii (6 în total) de caniculă și furtuni.

Astăzi, sunt în vigoare un cod galben de val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă și un cod portocaliu de val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat.

„Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade”, transmite azi ANM.

ADVERTISING

Totodată, în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

harta-1

Tot duminică, de la ora 16:00, intră în vigoare și două coduri - unul galben și unul portocaliu - de furtuni.

Codul galben vizează vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină. Acesta este în vigoare până luni, ora 10.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„În intervalul menționat, în vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp”.

La rândul său, codul portocaliu va fi în vigoare până la ora 2.

„În Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp”.

harta-2

Luni, caniculă în sud

Totodată, ANM a emis și alte două coduri de caniculă valabile pentru ziua de luni, 2 august.

ADVERTISING

Codul galben vizează val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă, iar cel portocaliu val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de.

„Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Luni (2 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade”, potrivit meteorologilor.

harta-3
Imagini: Capturi ANM

Iată și articolele zilei:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇