Emmett King conduce Wirtek, o companie daneză de IT care a decis în 2021 să cumpere două firme românești în strategia sa de dezvoltare.
Decizia vine după ce, în 2006, după o analiză atentă a pieței din Asia, compania a ales să se orienteze mai bine spre Europa de Est, iar România a părut o alegere naturală.
”România oferă o piață atractivă de talente, iar angajații sunt serioși și profesioniști, la curent cu noile tehnologii și au o cultură orientată spre performanță” spune Emmett King, Chief Operating Officer Wirtek, pentru Spotmedia.ro.
De fapt, în 2006 (când a pătruns Wirtek pe plan local), România era pe punctul de a deveni stat membru al UE, iar Clujul dădea deja semnale că se va transforma într-un important hub IT, iar toate aceste lucruri au contat în alegerea țării și a orașului spre care s-a îndreptat Wirtek pentru deschiderea centrului său de dezvoltare software și testare.
Ce se caută în IT
Potrivit danezului, recent a crescut cererea pentru DevOps, ingineri de software și pentru inginerii dedicați testării echipamentelor electronice.
Angajații pot deveni acționari
Pentru a-i reține pe acești oameni atât de greu de găsit, compania daneză a găsit o soluție inedită.
Compania oferă angajaților dreptul de a cumpăra acțiuni la compania-mamă daneză (cotată la bursă), la un preț redus prestabilit, după trei ani de activitate în cadrul Wirtek.
Pentru angajați înseamnă posibilitatea de a deține acțiuni la compania la care lucrează, titluri pe care le pot valorifica cum doresc, iar pentru companie înseamnă că oamenii devin mai mult decât simpli angajați, munca lor influențând direct creșterea companiei, implicit a valorii acțiunilor lor.
”În 2018, când am început acest program, el se adresa unui număr de 35 de angajați (și nu doar echipei de management!), ceea ce reprezenta mai mult de 50% din personal.
Programele din 2019 și 2020 au adăugat mai mulți colegi care primesc aceste beneficii și am reușit, totodată, să menținem același procent, în fiecare an (de peste 50% din angajați)”, spune Emmett King, Chief Operating Officer Wirtek pentru Spotmedia.ro.
Cum a schimbat pandemia cerințele angajaților
Am profitat de întâlnire să aflăm cum a schimbat pandemia cerințele celor mai căutați dintre angajații de pe piața muncii: IT-iștii.
De asemenea, am cerut un sfat pentru tinerii care nu știu ce carieră să aleagă.
Cum a schimbat pandemia piața muncii, mai ales în domeniul IT?
Majoritatea angajaților noștri și-au dorit cât mai multă flexibilitate. Deși noi aveam și înainte un program de lucru flexibil foarte apreciat și posibilitatea de muncă la distanță, în pandemie, colegii noștri au început să lucreze, preponderent, de acasă, cu normă întreagă.
Pentru a susține această nevoie de flexibilitate, ne ocupăm, în acest moment, de implementarea unui sistem hibrid de lucru, atât pentru Cluj, cât și pentru București, care să poată acomoda toate nevoile colegilor noștri și ale echipelor lor.
Luăm în considerare să includem menținerea unor echipe în aceleași birouri, dar și utilizarea altor birouri în sistem de hub, pentru a fi folosite de angajați doar atunci când au nevoie.
Pe lângă programul flexibil și modul de lucru la distanță sau hibrid, am observat că pachetul de beneficii extrasalariale prezintă din ce în ce mai mare interes și se dovedește a fi, în această perioadă, un avantaj competitiv în atragerea și reținerea oamenilor valoroși.
Tocmai din acest motiv, la Wirtek, am construit un pachet de beneficii foarte atractive.
Mai mult, avem întâlniri periodice cu angajații noștri, în care discutăm beneficiile oferite și cum putem să le optimizăm permanent, pentru a se adapta necesităților lor.
Dintre aceste beneficii, poate cel mai special, considerăm noi, este programul de warrants, care ne ajută să ne diferențiem, mai ales că, în piață, acesta este oferit, în mare parte, doar de către companiile foarte mari.
Faptul că oamenii au posibilitatea să dețină acțiuni și să devină parteneri în companie îi motivează să fie implicați și să-și dorească să contribuie activ la creșterea companiei.
Ce sfaturi ați avea pentru tinerii aflați în fața unei decizii importante în viața lor: De ce să aleagă o carieră în IT?
Tehnologia este și va deveni din ce în ce mai mult un factor-cheie în orice business.
World Economic Forum arată în raportul său din 2020 – Future of jobs – că, la nivel global, crește cererea pentru analiști de date, pentru specialiști în AI, Machine Learning și robotică, pentru ingineri software, dezvoltatori de aplicații sau specialiști în transformare digitală.
Mai mult, în top 15 abilități pentru 2025 se numără folosirea, controlul și monitorizarea tehnologiei, designul și programarea IT, gândirea analitică și orientată spre soluții sau analiza sistemelor.
Tocmai din acest motiv, industria IT&C reprezintă o reală oportunitate de carieră pentru tinerii aflați la început de drum, care își doresc să obțină un job de viitor.
Ce trebuie să mai știe tinerii este că domeniul IT&C permite o creștere rapidă, mai ales dacă sunt persoane motivate, cu dorința să învețe.
La Wirtek, juniorii sunt încurajați constant să se implice și în alte zone, în afara proiectului lor, pentru a-i ajuta la dezvoltarea profesională. Astfel, în doar trei ani, cu pasiune și perseverență, pot ajunge la un nivel de intermediari, bucurându-se de toate beneficiile care vin odată cu acest lucru.
Mai mult decât atât, datele Eurostat arată că România are a doua cea mai mare pondere a femeilor care lucrează în IT&C din Uniunea Europeană: 25,7%. Așadar, vorbim despre o industrie care oferă multiple oportunități și tinerelor la început de carieră.
La Wirtek, aproximativ 35-40% din echipă este reprezentată de femei, păstrând astfel un echilibru bun și oferind, deopotrivă, șanse egale tinerilor.
Citește și: