Statul care interzice racordarea la gaze a locuințelor noi: „E o sursă de energie din trecut”

Statul care interzice racordarea la gaze a locuințelor noi: „E o sursă de energie din trecut”
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Racordarea la gaze va fi interzisă în locuințele și clădirile guvernamentale construite începând de anul viitor în statul australian Victoria.

Măsura este susținută de grupurile ecologiste și de sectorul imobiliar și al construcțiilor, dar opoziția a avertizat că ar putea crește facturile gospodăriilor, alimentate de o cerere mai mare de energie electrică, scrie The Guardian.

Guvernul a anunțat vineri o reformă energetică majoră, ca parte a planului său de a ajunge la zero emisii nete până în 2045.

ADVERTISING

Executivul estimează că prin această măsură gospodăriile vor economisi cu până la 1.000 de dolari la facturile anuale de energie, sau 2.200 de dolari dacă au panouri solare, și se vor reduce emisiile.

Potrivit planului de reformă, de la 1 ianuarie, noile proprietăți rezidențiale care necesită autorizații de construire, precum și clădirile guvernamentale, inclusiv școli și spitale, vor fi alimentate numai cu energie electrică.

Ministrul Energiei,, Lily D'Ambrosio, a spus că aceste schimbări vor ajuta proprietarii să facă economii la facturile la energie.

ADVERTISING

„Știm că pentru toți locuitorii statului Victoria costul vieții devine din ce în ce mai mare. Am decis să facem ceva în acest sens”, a spus ministrul.

Jono La Nauze, directorul executiv al Environment Victoria, grup independent și non-profit care militează pentru un climat sigur, a declarat că schimbările din ultima perioadă au arătat că gazul „nu are niciun viitor”.

„Gazul este un combustibil fosil scump și poluant. Tendința pe termen lung este că prețurile la gaze vor continua să crească, în timp ce energia electrică din surse regenerabile devine mai ieftină. Pur și simplu nu are sens să continui să conectezi casele noi la sursa de energie din trecut”, a spus La Nauze.

ADVERTISING

Reforma este susținută de Consiliul pentru Climă, Consiliul pentru Energie Curată, Friends of the Earth Melbourne și Consiliul pentru Eficiență Energetică.

Și Consiliul Proprietății din Australia susține reforma, al cărui director de politică națională, Frankie Muskovic, a declarat că interzicerea racordării la gaz a oferit o certitudine industriei care se îndreaptă către „clădiri cu zero emisii de carbon”.

„Salutăm această mișcare din partea guvernului de a evita investițiile în infrastructura nouă de rețea de gaz și de a se concentra pe reducerea facturilor la energie și pe asigurarea unor locuințe mai curate și mai sănătoase pentru victorieni”, a spus ea.

Opoziția are o altă părere

Însă Opoziția a susținut vineri că reforma va crește facturile la energie pentru gospodării, deoarece a coincis cu o decizie recentă a Comisiei de Servicii Esențiale (ESC) din Victoria de a crește prețul la electricitate cu 25%.

„Nu cred că această decizie de astăzi va duce la scăderea prețurilor la energie”, a spus Brad Rowswell, reprezentant al Opoziției.

Reforma anunțată vineri vine după ce o comisie parlamentară a recomandat guvernului din Victoria să ia în considerare interzicerea racordării la gaz a caselor noi pentru a ajuta la accelerarea tranziției statului la surse regenerabile.

Victoria are cea mai mare utilizare a gazelor din Australia, cu aproximativ 80% din case conectate. Gazul rămâne sursa de combustibil dominantă a statului, în special pentru încălzirea caselor în timpul iernii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇