Prețul energiei și gazelor scade puternic, uneori chiar sub zero, inclusiv în România. Prețul mediu al gazelor e mult sub cel reglementat de Guvern

Prețul energiei și gazelor scade puternic, uneori chiar sub zero, inclusiv în România. Prețul mediu al gazelor e mult sub cel reglementat de Guvern

Cererea slabă de gaze naturale din partea producătorilor de energie, precum și a consumatorilor industriali, a făcut ca prețul gazelor în Europa să fie în cădere liberă în ultimele săptămâni, traderii așteptându-se ca, în această vară, pentru scurte perioade, pe piața spot (pentru ziua următoare) prețurile să intre în domeniul negativ.

Combinația dintre rezervele mari de gaze la finele unei ierni neobișnuit de blânde, importurile masive de GNL și cererea redusă a condus la opt săptămâni consecutive de scăderi ale prețurilor de referință ale gazelor naturale în Europa, cea mai lungă perioadă de scădere neîntreruptă din ultimii șase ani.

ADVERTISING

În timp ce prețul de referință nu poate scădea sub zero, prețurile în unele piețe regionale pot să pice sub zero în această vară, dacă cererea rămâne slabă și producția de energie din surse regenerabile se menține ridicată, au declarat traderi și reprezentanți din industrie la Târgul Mondial al Energiei de la Essen, Germania, conform Bloomberg.

Prețul gazelor naturale s-a prăbușit în Uniunea Europeană

„Piețele regionale de gaze din Europa ar putea avea prețuri negative în intervale orare și zile cu producția de energie regenerabilă”, a declarat Peder Bjorland, vicepreședinte al gigantului energetic norvegian Equinor, pentru Bloomberg.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Mai este mult de la nivelul prețurilor din prezent până la prețurile cu o singură cifră sau negative și se pot întâmpla multe evenimente până ajungem acolo”, a adăugat Bjorland.

Contractele futures din prima lună la hub-ul TTF, punctul de referință pentru tranzacționarea cu gaze în Europa, s-au prăbușit joi cu 10%, ajungând la 26,78 dolari (24,94 euro) pe megawat-oră (MWh), cel mai mic preț de la începutul crizei energetice în toamna anului 2021.

Tendința prețurilor la gazele naturale în Europa este în contrast puternic cu anul trecut, când prețurile de referință au crescut la 322 de dolari (300 de euro) pe MWh în august, după ce Rusia a redus aprovizionarea prin conducte, iar guvernele și industria s-au speriat de potențiala criză a gazelor pe timpul iernii.

ADVERTISING

Datorită temperaturilor ridicate din timpul iernii, consumului redus pentru încălzire la nivelul UE şi reducerii cererii din industrie din cauza costurilor energetice ridicate, Europa a trecut iarna fără să fie nevoită să raționalizeze consumul de gaze.

În prezent, stocurile de gaze sunt confortabil de mari pentru această perioadă a anului. La finele lunii mai, depozitele de stocare a gazelor naturale din UE erau pline în proporție de 66,71%, conform datelor Gas Infrastructure Europe. Nivelul de gaze din depozite este cel mai ridicat pentru această perioadă a anului din cel puțin ultimii zece ani.

Europa ar putea umple depozitele încă din septembrie, cu mult înainte de venirea iernii, au declarat analiştii pentru Bloomberg.

Cererea de gaze naturale în Europa este acum slabă, după ce sezonul pentru încălzirea locuințelor s-a încheiat, iar până la consumul maxim de energie electrică din timpul verii mai este cel puțin o lună. Consumul de gaze din industrie, care a trecut printr-o perioadă foarte dificilă în toamna și iarna trecute, se menține de asemenea la valori scăzute.

În ciuda reducerii prețurilor la gaze, cererea industriei de combustibil nu își revine, deși este posibil ca marii consumatori de energie să aștepte o scădere suplimentară a prețurilor, spun analiștii.

O continuare a ieftinirii gazelor ar putea conduce la o plafonare a prețului, deoarece mai multe termocentrale ar putea trece de la cărbune la gaze, consideră Goldman Sachs.

Citeşte integral analiza Prețul energiei și gazelor scade puternic, uneori chiar sub zero, inclusiv în România. Prețul mediu al gazelor e mult sub cel reglementat de Guvern pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇