Prețul gazelor s-a prăbușit: E de 13 ori mai mic ca acum un an

Prețul gazelor s-a prăbușit: E de 13 ori mai mic ca acum un an

Preţul gazelor s-a prăbuşit dramatic.

După ce a urcat la peste 340 de euro mw/h imediat după izbucnirea războiului şi ameninţarea cu o iarnă geroasă în toată Europa, acum preţul a ajuns la 25 mw/h, adică de 13 ori mai puţin faţă de anul trecut.

Iar ţările europene au depozitele de gaze arhipline.

Preţul gazelor naturale a scăzut puternic pe bursă, ajungând la nivelul din 2021, dinaintea începerii războiului din Ucraina.

După izbucnirea războiului şi apariţia sancţiunilor la adresa Rusiei, preşedintele Vladimir Putin a ameninţat cu întreruperea livrărilor de gaze, susţinând că Europa va îngheţa de frig, anunță ZF.

ADVERTISING

Europa, în frunte cu Germania, a găsit alte resurse, în ciuda ameninţărilor şi întreruperilor de livrări de gaze din partea Rusiei.

Acum, după un an şi trei luni de la începerea războiului, preţul gazului a ajuns la 25 mwh, faţă de 340 mwh, cât a fost în perioada de vârf.

Cererea de gaze a sectorului industrial din Europa este una modestă în pofida unei recente scădere a preţurilor, rezultând o piaţă supra-aprovizionată.

Faptul că gradul de umplere a depozitelor este peste nivelul normal la acest moment al anului, precum şi cantităţile abundente de gaze naturale lichefiate disponibile, reduc şi mai mult riscurile la adresa aprovizionării cu gaze în iarna următoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În aceste condiţii, nu e de mirare că de curând Comisia Europeană a recomandat României să pună capăt situaţiei de deficit bugetar excesiv, inclusiv reducând măsurile de sprijin acordate populaţiei şi firmelor pentru plata energiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇