Țara din Europa care și-a acoperit timp de 9 ore consumul de energie doar din vânt, soare și apă

Țara din Europa care și-a acoperit timp de 9 ore consumul de energie doar din vânt, soare și apă
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Energia generată de vânt, soare și apă a acoperit timp de nouă ore necesarul dintr-o zi de lucru într-un stat european.

Pe 16 mai, între orele 10:00 și 19:00, producția de energie verde a depășit cererea din Spania continentală, performanță care a mai fost atinsă până acum, însă nu pentru o perioadă atât de lungă, relatează El Pais.

Remarcabil este că reușita demonstrată de datele companiei energetice de stat Red Eléctrica de España (REE) s-a produs într-o zi obișnuită din timpul săptămânii, când consumul e de regulă mai mare, și nu într-o zi de weekend sau una liberă, când cererea scade.

ADVERTISING

Faptul că în acel interval din zi soarele, vântul și apa au generat mai multă electricitate decât cererea companiilor și a gospodăriilor din Spania nu înseamnă că energia nucleară și consumul de gaze, combinate sau în cogenerare, precum și termocentralele, nu au mai furnizat energie în sistem - în acel interval de nouă ore, sursele regenerabile au produs suficientă energie pentru a alimenta tot consumul intern, iar Spania a exportat energie în Franța, Portugalia, Maroc și Andorra.

Tranziția la energia verde nu este benefică doar pentru combaterea crizei climatice prin reducerea emisiilor poluante, dar e și profitabilă și contribuie la reducerea costurilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Extinderea parcurilor de panouri solare în Spania a avut un efect dublu: acestea adaugă energie în rețea și reduc cererea de energie din alte surse când este soare, notează ziarul citat.

Spania se numără printre țările fruntașe în procesul de tranziție către sursele de energie regenerabilă. Producția de energie verde a crescut în ultimii ani, iar în prezent reprezintă aproximativ o treime din energia produsă la nivel global, urmând o tendință ascendentă.

Deși avansul energiei verzi nu elimină cererea de petrol și gaze naturale, sursele regenerabile sunt un mijloc de reducere a consumului de hidrocarburi și contribuie la atenuarea emisiilor poluante.

ADVERTISING

Nu toate companiile de petrol și gaze au început tranziția la energie regenerabilă, însă unele obțin deja profituri în creștere în acest sector, notează South China Morning Post.

Furnizorul danez Ørsted are venituri considerabile după ce a făcut timp de mai bine de două decenii trecerea de la așa-numita „energie murdară" la energia verde. Compania care a raportat un profit de două miliarde de dolari anul trecut produce 90% din energie din surse regenerabile.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇