The Economist: Facturile uriașe la energie au ucis iarna trecută mai mulți europeni decât Covidul

The Economist: Facturile uriașe la energie au ucis iarna trecută mai mulți europeni decât Covidul

Creșterea abruptă a prețurilor la energie în Europa ar fi ucis mai mulți oameni în iarna care tocmai a trecut decât pandemia de Covid, arată o analiză The Economist.

Este vorba despre 68.000 de vieţi pierdute din cauza scumpirilor accelerate la energie, potrivit surse citate.

Prețurile la energie electrică și gaze au crescut cu 69%, respectiv 145%, iarna trecută.

Săptămânalul britanic explică cum prețurile uriaşe la energie i-au descurajat pe oameni să-și mai încălzească locuințele corespunzător, iar frigul crește riscul de probleme cardiace și respiratorii.

ADVERTISING

The Economist a prezis încă din noiembrie că energia scumpă ar putea provoca între 22.000 și 138.000 de decese într-o iarnă blândă și mai multe într-o iarnă aspră. Pronosticul s-a adeverit, din păcate, iar creșterea prețurilor la energie a dus la 149.000 de decese suplimentare, dintre care doar 60.000 au fost înregistrate ca decese Covid, în cele 28 de țări europene examinate între noiembrie 2022 și februarie 2023.

Creșterea cu 7,8% a numărului de decese în comparație cu aceeași perioadă din 2015 până în 2019 poate fi atribuită mai multor factori, cauza principală fiind incapacitatea oamenilor de a-și încălzi casele corespunzător și îmbolnăvirile din cauza frigului, scrie sursa citată.

morti-facturi
Infografic: The Economist

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇