Acord privind reducerea consumului final de energie în UE cu 11,7% până în 2030

Acord privind reducerea consumului final de energie în UE cu 11,7% până în 2030
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uniunea Europeană a încheiat vineri un acord pentru a reduce consumul final de energie în întregul bloc cu 11,7% până în 2030, un obiectiv despre care parlamentarii au spus că va ajuta la combaterea schimbărilor climatice şi la limitarea utilizării de către Europa a combustibililor fosili ruşi, transmite Reuters.

Acordul a fost convenit după discuţii desfăşurate în noaptea de joi spre vineri între negociatori din ţările UE şi Parlamentul European.

Atingerea obiectivelor va necesita ca ţările să renoveze milioane de clădiri pentru a reduce risipa de energie.

ADVERTISING

Majoritatea clădirilor europene fiind încălzite cu combustibili fosili, măsura este crucială pentru eforturile UE de combatere a schimbărilor climatice.

”Acest lucru va însemna o schimbare reală în beneficiul climatului şi în dezavantajul lui Putin”, a declarat Niels Fuglsang, negociatorul principal al Parlamentului.

Negociatorii au convenit că energia consumată de utilizatorii finali din blocul european, cum ar fi gospodăriile şi fabricile,  ar trebui să fie cu 11,7% mai mică ca în 2030 decât cea estimată până la acea dată.

ADVERTISING

Dar acordul nu a îndeplinit ţinta de 13%, dorită de Comisia Europeană, care declarase anul trecut că UE va trebui să ajute ţările să elimine combustibilii fosili ruşi mai repede, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

”Îmbunătăţeşte actuala directivă privind eficienţa energetică, dar nu în măsura necesară pentru a îndeplini obiectivele REPowerEU”, a declarat Arianna Vitali, secretarul general al Coaliţiei non-profit pentru economisirea energiei, referindu-se la obiectivele UE de a renunţa la combustibilii fosili din Rusia până în 2027.

ADVERTISING

Parlamentul UE dorea un obiectiv mai mare, de 14%, în timp ce unele ţări UE au făcut presiuni pentru mai mică, de 9%, propunerea iniţială a UE din 2021, pe care a schimbat-o în urma invaziei Rusiei.

Ţinta va fi obligatorie din punct de vedere juridic.

Ţările îşi vor stabili propriile obiective naţionale neobligatorii - dar dacă nu se va ajunge la obiectivul de 11,7%, Comisia Europeană le va corecta.

Din 2024 până în 2030, ţările vor trebui să economisească în medie 1,49% din consumul final de energie pe an.

Ţările vor trebui să accelereze reabilitarea clădirilor publice, renovând cel puţin 3% din suprafaţa totală a acestor clădiri în fiecare an.

Acordul va merge acum către Parlamentul European şi ţările UE pentru un vot final, care este de obicei o formalitate care aprobă legea fără modificări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇