Iată cât din banii din creșterile uriașe de prețuri la energie au ajuns la stat

Iată cât din banii din creșterile uriașe de prețuri la energie au ajuns la stat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Companiile din sectorul economic „petrol și gaze” au încasat mult mai mulți bani în ultimii 2 ani, pe fondul creșterii prețurilor la energie. Dar au și contribuit cu sume importante la stat, aproape la fel de mari ca acelea achitate de firmele din construcții.

Cu alte cuvinte, parte din banii cu care Guvernul i-a ajutat pe români să își achite facturile la gaze și curent, în această perioadă, erau colectați chiar de la companiile din domeniu.

Acestea sunt câteva dintre concluziile unui raport întocmit de Consilium Policy Advisor Group (CPAG), cu susținerea Federației Patronale a Petrolului și Gazelor (FPPG) și al cărui scop este să cuantifice contribuția sectorului la economia românească.

Autorul raportului - economistul Laurian Lungu, co-fondator al CPAG - a centralizat și analizat date din 2020, 2021 și prima jumătate a lui 2022 (în condițiile în care datele financiare pentru a doua jumătate a anului trecut nu sunt încă publicate integral - n.red.).

Potrivit concluziilor raportului, contribuțiile fiscale, cu tot cu dividende și TVA, achitate de companiile din sectorul petrol și gaze s-au ridicat la: 23,2 miliarde de lei (în 2020), 29,8 miliarde de lei (în 2021) și 21,5 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2022.

Potrivit lui Laurian Lungu, merită remarcat faptul că, de la an la an, au crescut sumele plătite de companiile din sector sub formă de TVA, de la: 17,6 miliarde (în 2020), la 20,9 miliarde (în 2021). În prima jumătate a anului trecut, sumele aferente TVA s-au ridicat la 10 miliarde de lei.

E important, susține Laurian Lungu, pentru că România are cel mai mare deficit din UE la colectarea de TVA. Iar cel din sectorul petrol și gaze chiar se colectează și ajunge la stat.

Pe de altă parte - pe fondul creșterii prețurilor la energie pentru populație și consumatori industriali - s-au majorat foarte mult și sumele pe care companiile din sectorul petrol și gaze le plătesc sub formă de redevențe.

Catalin-Nita-si-Laurian-Lungu
Economistul și co-fondatorul (CPAG) Laurian Lungu (în stânga) și directorul executiv al FPPG, Cătălin Niță (în centru, cu microfon). Foto: Spotmedia.ro

Spre exemplu, potrivit datelor citate în raport, în 2020, când prețurile la energie încă nu explodaseră, redevențele plătite de companiile din sectorul petrol și gaze erau de 643 de milioane de lei. Pentru comparație, doar în primele 6 luni din 2022, redevențele plătite au ajuns la nu mai puțin de 1,6 miliarde de lei.

Această creștere în nivelul redevențelor - apărută pe fondul majorării de preț a produselor vândute - arată că nivelul de taxare pentru companiile din sector este unul ridicat, a mai spus Laurian Lungu.

„În prima jumătate a anului 2022 totalul contribuţiilor pe care sectorul l-a plătit la buget a reprezentat aproape 10% din veniturile bugetare.

Dacă vă întrebaţi din ce sume statul a reuşit totuşi să ajute populaţia vulnerabilă în faţa preţurilor mari la electricitate şi a preţului petrolului (…) o parte din acele sume au venit de aici. Practic, sunt încasări mai mari pe care sectorul de petrol şi gaze le-a dat la buget”, a declarat Laurian Lungu, economist şi co-fondator Consilium Policy Advisors Group.

Impactul direct al industriei în economie a crescut simțitor în ultimii ani, se arată în raport.

Câtă valoare adăugată aduce sectorul petrol și gaze în economia românească?

Produsul Intern Brut (PIB) al unei țări este egal cu Valoarea Adăugată Brută (VAB) a ramurilor economiei la care se adaugă impozitele și taxele plătite (IP) din fiecare ramură. Din această sumă se scad subvențiile (SP) cu care statul a susținut activitățile economice. Pe scurt, formula folosită de economiști este: PIB = VAB + IP - SP.

Or, din VAB totală a economiei românești, cea generată de sectorul petrol și gaze reprezenta, în anul 2020, doar 1,6%. Între timp, ponderea sectorului petrol și gaze în VAB total a crescut de la 1,6% la 4,2%.

Mai mulți bani în sector înseamnă că și o creștere indusă (în sensul că veniturile mai mari ale celor care lucrează sau fac afaceri în sector se întorc în consumul național și generează creștere - n.red.).

Directorul executiv al FPPG, Cătălin Niță, a declarat că - într-o formă sau alta - toți banii pe care sectorul petrol și gaze i-a câștigat în ultimii ani vor ajunge în economie și vor fi folosiți pentru dezvoltare.

„Din fericire, în ultimii ani, există mai multă consultare (a industriei – n.red.) cu mediul politic. Doar că uneori e de formă. Aici ar trebui să lucrăm un pic mai mult.

Și oricum raportul ne va ajuta și pe noi ca industrie, dar și pe decidenții politici.

Banii din profituri se vor duce în investiții. Nu va pleca nimeni cu banii, toată lumea îi va pune în economie într-o formă sau alta”, a declarat Niță.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇