OMV Petrom: Impozitele plătite de noi au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României în 2022

OMV Petrom: Impozitele plătite de noi au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României în 2022

OMV Petrom a contribuit în 2022 la bugetul de stat al României cu circa 20 de miliarde de lei, aproape dublu faţă de 2021, şi a asigurat 7% din veniturile fiscale la bugetul de stat consolidat al României, potrivit unui comunicat al companiei.

Impozitele, taxele şi contribuţiile directe şi indirecte au reprezentat peste 19 miliarde de lei, în timp ce dividendele de bază şi speciale s-au ridicat la circa 1 miliard de lei.

Potrivit sursei citate, impozitele directe au avut cea mai mare creştere, atingând aproximativ 10 miliarde de lei, de aproape 4 ori mai mult faţă de 2021.

ADVERTISING

Acestea includ impozitul pe profit şi alte taxe directe, redevenţele petroliere, numeroase impozite şi contribuţii suplimentare aplicabile extracţiei de petrol şi gaze, vânzărilor de produse petroliere, producţiei de energie electrică, comerţului cu gaze naturale şi energie electrică. Din aceasta sumă, impozitele suplimentare şi contribuţiile au reprezentat 7,3 miliarde de lei.

"Am avut contribuţii record la bugetul de stat, în anul 2022. Acestea au însumat aproape 20 de miliarde de lei, în timp ce profitul nostru net s-a ridicat la 10 miliarde de lei. Ne-am plătit toate impozitele, taxele şi contribuţiile la timp şi ne-am conformat în mod voluntar măsurilor luate de Guvernul României pentru compensarea parţială a preţurilor la combustibili.

ADVERTISING

Pentru 2023, compania a planificat investiţii de 6 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 60% din profitul net obţinut în 2022. Suntem o companie românească, cu un rol major în sectorul energetic al ţării, furnizând peste o treime din necesarul de gaze naturale, petrol şi carburanţi şi aproximativ 10% din producţia de energie electrică", a afirmat Christina Verchere, director general al OMV Petrom.

Compania precizează că rezultatele sale financiare au reflectat contextul de piaţă fără precedent, cu preţuri internaţionale ridicate şi volatile ale produselor energetice, dar şi efectele investiţiilor semnificative în modernizarea şi diversificarea operaţiunilor sale, atât în România, cât şi la nivel regional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇