România caselor "verzi". Misiunea UE pentru locuințe eficiente energetic

România caselor "verzi". Misiunea UE pentru locuințe eficiente energetic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dr. Monica Ardeleanu, economist de mediu, şi-a luat misiunea de a face ca locuințele să fie mai ecologice, cu ajutorul fondurilor UE și a 17 organizații partenere din întreaga Europă și nu numai.

„Oamenii trebuie să se gândească pe termen lung și nu doar la prețul de vânzare al unei proprietăți”

Munca Monicăi Ardeleanu și a colegilor săi din cadrul proiectului SMARTER este de-a dreptul revoluționară. Aceștia au participat la un program de certificare ecologică și au încheiat parteneriate cu instituții financiare, cu scopul de a proiecta locuințe care să respecte standarde de mediu ridicate, de a face orașele mai rezistente la schimbările climatice și de a conduce tranziția către o planetă mai sigură și mai curată.

Clădirile în care locuim sunt responsabile pentru o mare parte din energia pe care o consumăm și din carbonul pe care îl emitem – acestea reprezintă între 40 și 50% din totalul emisiilor de CO2 în Europa.

Însă activitățile de cercetare și inovare pot crea un impact durabil asupra mediului, societății și economiei în ceea ce privește locuințele urbane.

Redefinirea noțiunii de risc

Ardeleanu este director de cercetare la Romania Green Building Council, care face parte dintr-un consorțiu de 17 parteneri, format în principal din consilii pentru construcții verzi și bănci.

Acestea sunt răspândite în întreaga UE și în afara acesteia – în Georgia, Bosnia și Herțegovina și Turcia, iar inițiativa se extinde acum chiar și în țări precum Indonezia, Columbia, Brazilia și Zambia.

În esență, aceștia încearcă să revoluționeze piața imobiliară prin convingerea proprietarilor de locuințe, a băncilor și a dezvoltatorilor – care, din punct de vedere istoric, au fost lenți în a adopta astfel de inițiative – că neadoptarea standardelor ecologice în proiectele de construcții rezidențiale este acum un lucru riscant și costisitor.

„Trenul a plecat deja din gară. Multe dintre firmele de construcții de top din România sunt deja la bord.”

Romania Green Building Council joacă un rol de pionierat, mai mult de 30.000 de apartamente în valoare de peste 8,5 miliarde de euro fiind în construcție sau finalizate. Aceste „case verzi” sunt răspândite în toată Europa, cu o concentrație mai mare în România, Polonia și Irlanda.

Ardeleanu spune că, în România, cumpărătorii au achiziționat deseori locuințe chiar înainte de finalizarea construcției și că dezvoltatorii „acordă acum prioritate abordărilor de construcție durabilă”.

Acest proiect este un exemplu perfect al modului în care orașele pot fi printre principalii promotori ai tranziției verzi și digitale.

Standardele stabilite de Green Building Council, care sunt mult mai înalte decât cele ale programelor naționale de certificare a performanței energetice, asigură faptul că cumpărătorii anticipează evoluția situației.

Ceea ce face ca o „casă verde” să fie specială nu constă doar în modul în care încearcă să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Aceasta este, de asemenea, construită într-o locație adiacentă mijloacelor de transport în comun, folosind materiale durabile și sustenabile și o „orientare solară”, astfel încât ferestrele să fie poziționate pentru a maximiza eficiența energetică a clădirii, precum și conducte, izolație și sisteme de apă durabile.

Pe termen lung, casele verzi sunt mai ieftin de întreținut și au o valoare de revânzare mai mare.

blocuri-Horizon-1

Case care sunt la îndemâna tuturor

Un alt secret al succesului inițiativei este corelarea standardelor de construcție ecologică cu finanțarea ecologică, spune Ardeleanu.

13 bănci partenere au fost de acord să emită „credite ipotecare verzi” pentru proiecte certificate, recunoscând oportunitatea unui împrumut care are mai puține șanse de nerambursare din cauza costurilor operaționale mai mici, întrucât aceste locuințe își vor menține valoarea pentru o perioadă mai lungă de timp.

Băncile oferă dobânzi preferențiale la aceste credite ipotecare, ceea ce, la rândul lor, reprezintă un stimulent suplimentar pentru ca dezvoltatorii să lanseze proiecte ecologice, iar cumpărătorii și investitorii să le cumpere.

„Ceea ce facem aici este o reformare a cererii consumatorilor”, reflectă Ardeleanu. „Cumpărătorii, dezvoltatorii și investitorii cer acum standarde ecologice.”

Vestea bună este că aceste case verzi nu sunt prohibitive din punct de vedere al costurilor, iar recenta creștere a prețurilor la energie i-a convins pe mulți că o abordare pe termen mai lung și mai holistică a costurilor unei locuințe este cea mai înțeleaptă cale de urmat.

„Beneficiul unui credit ipotecar verde este că cumpărătorul are un beneficiu financiar imediat, cu costuri energetice mai mici într-o casă de calitate superioară, care compensează orice ușoară creștere a plății ipotecare, în cazul în care suma împrumutată este mai mare. Dar avem proiecte rezidențiale certificate în categoriile „accesibil”, „mediu” și „lux”, astfel încât toată lumea să poată avea acces la ele.”

blocuri-Horizon-2

Știința, cercetarea și inovarea: aliatul nostru secret

Această cercetare face parte din eforturile UE de a descoperi noi modalități de a ne pregăti pentru schimbările climatice, de a ne proteja oceanele și apele și de a lupta împotriva cancerului.

Împreună, țările UE pot lucra mai eficient, punând în comun fonduri și expertiză din întreaga lume, coordonând eforturile internaționale și beneficiind de know-how-ul local.

Datorită investițiilor UE, este posibilă colaborarea internațională în domeniul cercetării pentru a face față unor provocări prea mari pentru a fi abordate de o singură țară.

Alăturați-vă cercetătorilor în misiunea de a ne proteja planeta și societatea, împărtășind, apreciind și urmărind poveștile din #ResearchImpactEU.

Articol scris de Timothy Stein

Acest articol a fost publicat inițial în Horizon, revista de cercetare și inovare a UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇