5 modalități prin care poți locui într-o casă mai sustenabilă

5 modalități prin care poți locui într-o casă mai sustenabilă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Expresia „viață sustenabilă” se referă la mai multe obiceiuri de consum. În termeni practici, traiul sustenabil înseamnă reducerea impactului asupra mediului, făcând alegeri în cunoștință de cauză cu privire la resursele pe care le utilizăm. Aceste alegeri pot varia de la instalarea panourilor solare până la utilizarea pungilor de cumpărături reciclabile.

Dacă te tentează ideea de a trăi o viață mai ecologică, casa ta este locul perfect pentru a începe. De la schimbări minore la modernizări și adaptarea stilului de viață, iată 5 dintre cele mai eficiente modalități de a avea o locuință mai sustenabilă:

ADVERTISING

1. Optează pentru becuri cu LED

Dacă ai becuri incandescente în casă, înlocuiește-le cu becuri LED eficiente energetic pe măsură ce becurile vechi incandescente se consumă.

Becurile LED folosesc mult mai puțină energie decât becurile cu incandescență și au o durată de viață mai mare. Făcând această schimbare simplă, dar cu impact, poți economisi o cantitate semnificativă de energie. În plus, deoarece becurile cu LED durează mai mult decât cele incandescente, nu va trebui să înlocuiești becurile arse atât de des, reducând, astfel, cantitatea de gunoi pe care o produci.

2. Instalează panouri și baterii solare

Energia solară este un semn distinctiv al unei case eco-friendly. Cu ajutorul energiei solare, poți reduce semnificativ amprenta de carbon prin generarea propriei energii electrice regenerabile. Astfel, nu te vei mai baza pe energia livrată de marile companii producătoare de energie al căror proces de producție implică arderea combustibililor fosili pentru a produce electricitate.

ADVERTISING

Odată captată energia produsă de soare cu ajutorul unui invertor pentru panouri solare, aceasta este transformată din curent continuu în curent alternativ pentru a putea alimenta electrocasnicele din locuință.

Adăugarea bateriilor de stocare la sistemul de panouri solare de acasă îmbunătățește beneficiile ecologice ale panourilor solare. Cu ajutorul acestora, vei putea să utilizezi energia solară stocată pentru a-ți alimenta casa atunci când nu este soare.

Energia solară este cea mai curată și mai durabilă sursă de energie de care dispunem. Cu cât mai mulți proprietari de locuințe folosesc energia solară, cu atât mai sustenabil va fi mediul înconjurător acum și pentru generațiile viitoare. 

ADVERTISING

3. Reutilizează ori de câte ori este posibil

Una dintre cele mai bune modalități de a avea o casă mai ecologică este să limitezi cantitatea de deșeuri pe care o produci, cumpărând mai puțin și reutilizând cât mai mult posibil.

Deși reciclarea este o practică sustenabilă, este și mai bine dacă poți găsi o modalitate de a reutiliza ceva, cel puțin o dată, înainte de a-l arunca în coșul de reciclare. 

Gândește-te la obiectele uzuale pe care le arunci și la modul în care ai putea să le refolosești. Unele idei includ:

  • utilizarea borcanelor goale ca recipiente de depozitare;
  • păstrarea pungilor de cadou atunci când primești un cadou, astfel încât să le poți refolosi;
  • tăierea prosoapelor vechi pentru a le transforma în lavete pe care le poți folosi în loc de prosoape de hârtie;
  • păstrarea pungilor de plastic de la cumpărături pentru a le folosi ca saci de gunoi.

4. Electrificarea locuinței

Pe măsură ce aparatele care funcționează pe bază de gaz ajung la sfârșitul duratei de viață, ia în considerare înlocuirea lor cu aparate complet electrice, cum ar fi pompele de căldură și boilerele cu încălzire solară. 

Electrificarea locuinței poate face posibilă funcționarea casei în întregime cu energie solară, eliminând complet nevoia de utilizare a combustibililor fosili în casă dacă instalezi panouri solare.

Însă, chiar dacă nu ești încă pregătit pentru instalarea panourilor solare, trecerea treptată la aparate eficiente energetic va reduce consumul de energie și va face casa mai ecologică. Dacă în viitor te vei decide să folosești energia solară, vei putea instala un sistem mai mic, deoarece vei folosi deja mai puțină energie.

5. Verifică izolația casei

Modernizarea componentelor de climatizare, cum ar fi instalarea unei noi izolații, ar trebui să fie pe lista de verificare a fiecărui proiect de casă.

Izolația reduce risipa de energie prin păstrarea căldurii în interiorul casei în timpul iernii și blocarea pătrunderii ei în timpul verii. Ca urmare, sistemele de încălzire și de răcire nu vor trebui să compenseze căldura care se pierde în timpul iernii sau căldura care intră în timpul verii, ceea ce le permite să funcționeze mai rar și să economisească energie.

Deși majoritatea proprietarilor de locuințe se gândesc la izolație în timpul iernii, vara este momentul perfect pentru a programa o renovare a izolației. Astfel, te vei bucura de beneficii pe tot parcursul anului.

Așadar, a face alegeri ecologice este cheia unei vieți durabile. Dacă ești gata să reduci impactul asupra planetei, începe prin modernizarea caracteristicilor durabile în locuința ta.