Cum poți menține căldura în casă fără a cheltui prea mulți bani pe consumul energetic

Cum poți menține căldura în casă fără a cheltui prea mulți bani pe consumul energetic

Cu toții iubim acel moment în care ne întoarcem în casa noastră călduroasă și confortabilă, în special pe timp de iarnă, când temperaturile scad foarte mult. 

În sezonul rece menținerea căldurii în casă este o nevoie dar și acel element care ne menține confortul, sănătatea și starea de bine. 

Deși este tentant să ne încălzim cât mai mult locuința în perioadele reci, acest lucru poate duce la facturi de energie electrică sau gaz enorme, fapt care ne poate dezechilibra sau afecta bugetul. 

De aceea este important să înțelegem cum putem menține căldura în interiorul casei noastre fără a cheltui prea mulți bani.

ADVERTISING

Iată câteva modalități eficiente prin care îți poți menține căldura în interior, pe timp de iarnă:

Izolarea termică a mansardei și a casei

Acesta este un prim pas pe care îl poți face pentru a te bucura de mai multă căldură, confort și de o casă eficientă din punct de vedere energetic.

Izolarea termică a casei sau a mansardei numită și  izolare pod  poate fi realizată cu mai multe materiale, cum ar fi , vata bazaltică , minerala, celuloza ,  sau folia termoreflectiva. 

 Deși unul dintre cele mai folosite tipuri de materiale în izolare este vata bazaltică, izolarea termoreflectivă este folosită tot mai des , datorită performanțelor superioare pentru a suplimenta izolatia mansardei si a elimina puntile termice pe unde de pierde caldura . Dacă este de calitate își menține performanța termică declarată, pe toată durata de viață a construcției. 

ADVERTISING

Ce este termoizolarea reflectivă?

Termoizolarea reflectivă se bazează pe principiul reflexivitatii . Asta înseamnă că în anotimpul rece căldura ramane în casă prin reflectarea ei înapoi în interior. Iar vara caldura solara este reflectata spre exteriorul casei, și astfel rămâne o temperatură optimă la interior. 

Folia termoreflexivă este compusă din două straturi de aluminiu pe exterior, care sunt sudate pe 2 straturi sub forma de fagure cu bule de aer uscat din polietilenă . 

Această tehnologie este utilizată cel mai frecvent montata la interior prin izolarea mansardelor,podurilor , planșeelor și tavanelor în scopul de a păstra toată căldura în casă.

ADVERTISING

In plus fiind etansa si sub forma de membrana previne și oprește formarea condensului în interiorul locuinței. Condensul ar putea duce la o calitate scăzută a aerului sau chiar la probleme de sănătate datorită formării mucegaiului.

În plus, izolația termoreflectiva împiedică formarea punților termice, a transferului de căldură și a umidității relative a locuinței către celelalte materiale de izolație sau către structura casei. De asemenea, are și rol de barieră pentru vaporii din interior. Totuși, ca să ai siguranța acestor beneficii, asigură-te că ai o montare corectă - făcută fie de către un specialist, fie sub îndrumarea unui specialist. 

Folosind izolația termoreflectiva și un alt material izolator mai convențional ( vată , polistiren sau spumă) te bucuri nu doar de căldură în sezonul rece, dar și de faptul că în sezonul cald temperaturile din casă vor rămâne constant într-o ambianță plăcută. 

Etanșarea ferestrelor și ușilor

Orice construcție, fiecare după proiectul său, are în componență geamuri de mansardă, uși și ferestre.

Acestea trebuie izolate etanș tocmai pentru a nu fi o sursă importantă a pierderilor de căldură, formarea condensului sau a punților termice.

Instalarea garniturilor de etanșeitate poate ajuta la reducerea acestor pierderi și la menținerea căldurii în casă.

Utilizarea perdelelor și a draperiilor

În final, perdelele și draperiile au mai mult decât rolul de a ne înfrumuseța locuința. Ele pot ajuta și la menținerea căldurii în casă prin blocarea curenților de aer rece care trec prin ferestre. 

Desigur, această metodă nu este la fel de eficientă ca și cele de mai sus, însă cu siguranță poate face o diferență în aerul din interior.