Recorduri de temperatură ”extraordinare” în partea arctică a Rusiei

Recorduri de temperatură ”extraordinare” în partea arctică a Rusiei

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat recorduri de temperatură „extraordinare” în iunie.

Acestea au provocat incendii neobişnuite în tundră, a declarat marţi şeful Agenţiei meteorologice ruse. El leagă aceste anomalii de schimbările climatice, relatează AFP.

"Am avut condiţii meteorologice extrem de neobişnuite" în iunie şi "recordurile au fost doborâte cu uşurinţă", a spus Roman Vilfand în cadrul unei conferinţe de presă la Moscova.

El a menţionat în special un nou record în oraşul arctic Verkhoiansk, unde pe 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius.

ADVERTISING

"Este extraordinar", a continuat el, adăugând că Verkhoiansk a înregistrat la sfârşitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 de grade Celsius.

Val de căldură în ultimele săptămâni

Mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de căldură în ultimele săptămâni.

Satele din tundră - peisaj caracteristic zonei Arctice cu iarbă şi copaci pitici - se confruntă cu mari incendii de pădure.

Potrivit lui Vilfand, creşterea temperaturilor în Extremul Nord este cauzată de schimbările climatice şi de o evoluţie a circulaţiei atmosferice, cu anti-cicloni polari mai frecvenţi generând vreme însorită.

ADVERTISING

Vara, absenţa norilor cauzată de aceşti anti-cicloni încălzeşte Arctica, a spus el.

Anterior, "meteorologii nu au observat deseori incendii periculoase în regiunile polare", a afirmat Vilfand, subliniind o "situaţie surprinzătoare" cu anti-cicloni mult mai frecvenţi şi dificil de prevăzut.

"Aceasta este principala problemă şi una dintre consecinţele schimbărilor climatice", a spus el.

Rusia se încălzeşte de 2,5 ori mai repede decât restul lumii

Conform estimărilor oficiale, Rusia se încălzeşte de aproximativ 2,5 ori mai repede decât restul lumii. Asta din cauza vastelor sale teritorii arctice.

ADVERTISING

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre avantajele creşterii temperaturilor pentru deschiderea de noi rute navigabile în Extremul Nord şi exploatarea mai uşoară a resurselor.

Însă schimbările climatice ameninţă de asemenea şi permafrostul, un sol permanent îngheţat. Acesta acoperă 65% din suprafaţa Rusiei. Pe el sunt construite numeroase infrastructuri.

Vezi și Creştere neobișnuită a radioactivității în Europa de Nord. Privirile se întorc spre Rusia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇