Rămânem fără sclipici! Lumea cumpără isteric, înainte ca UE să-l interzică

Rămânem fără sclipici! Lumea cumpără isteric, înainte ca UE să-l interzică
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Celebritățile TV și influencerii din Germania au contribuit la o creștere a vânzărilor de sclipici și produse care îl conțin, de la ojă de unghii la machiaj, cu puțin timp înainte ca Uniunea Europeană să scoată de pe piață acest produs care poluează mediul.

Vânzarea produselor care conțin sclipici va fi interzisă în spațiul Uniunii Europene de la sfârșitul acestei săptămâni, decizie care a creat o creștere fără precedent a cererii, relatează The Guardian.

Sam Dylan, care a devenit celebru după ce a apărut în versiunea germană a reality show-ului "Big Brother", a declarat pentru tabloidul Bild că a plecat la cumpărături pentru a găsi tot sclipiciul pe care îl putea cumpăra și a luat 82 de pungi pentru care a cheltuit 180 de euro.

ADVERTISING

"Am auzit de interdicție în timpul unei înregistrări TV în care noi foloseam sclipici. Am fost de-a dreptul șocat. În lumea mea, totul trebuie să sclipească", a spus el.

Luca Valentino, de la emisiunea "Deutschland Sucht den Superstar" ("Germania caută un superstar"), a acuzat Uniunea Europeană că "elimină ultimele scântei de farmec", adăugând că el folosea trei borcane cu sclipici pe an. "Viața mea era foarte colorată", a spus el.

Interdicția pe care o instituie Comisia Europeană vizează particulele de plastic mai mici de 5 mm care sunt insolubile și nu se degradează. Forul european a adoptat măsura luna trecută, argumentând că va opri astfel eliberarea în mediu a aproximativ jumătate de milion de tone de microplastic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cu timpul, măsurile vor acoperi și alte produse:

  • materialul granular de umplutură folosit în fabricarea suprafețelor sportive artificiale, despre care experții consideră că este cea mai mare sursă de microplastice din mediu;
  • produse cosmetice în care microplasticul este utilizat pentru exfoliere sau pentru crearea texturii, parfumului sau culorii;
  • microplasticul din detergent, balsam de rufe, îngrășăminte, produse pentru îngrijirea plantelor, jucării, medicamente și dispozitive medicale.

Primele produse care vor fi interzise sunt sclipiciul liber și microbilele, care vor fi scoase de pe piață din 15 octombrie.

ADVERTISING

Producătorii celorlalte produse care includ sclipici vor avea o perioadă de grație pentru a se adapta la această măsură și a găsi alternative.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇