Oamenii de știință japonezi au descoperit microplastic chiar și în componența norilor. Prezența acestor mici particule în nori poate contribui la schimbările climatice și implică, în același timp, riscul contaminării a tot ceea ce mâncăm și bem.
Cercetătorii au colectat și analizat apă din norii care înconjoară Muntele Fuji și Muntele Oyama din Japonia, la altitudini cuprinse între 1.300 și 3.776 de metri, descoperind nouă tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc – până la 14 bucăți de plastic, cu dimensiuni cuprinse între 7 și 95 micrometri, pe litru.
Plasticul este hidrofob, dar devine hidrofil (iubitor de apă) în urma unei expuneri prelungite la lumina ultraviolată, explică cercetătorii, potrivit Euronews.
Abundența acestor polimeri sugerează faptul că ei ar putea acționa ca ”nuclee de condensare”, care sunt mici particule esențiale pentru fomarea norilor.
”În mare, descoperirile noastre sugerează că microplasticele de la mare altitudine pot influența formarea norilor și astfel ar putea modifica clima”, notează cercetătorii în studiul publicat în jurnalul Environmental Chemical Letters. Ei avertizează că în lipsa unor măsuri adecvate privind combaterea poluării aerului cu plastic, mediul poate fi afectat ”ireversibil și serios” în viitor.
Sunt mai multe surse din care microplasticul poate ajunge în atmosferă, de la gropile de gunoi la uzura anvelopelor și iarba artificială. Chiar și oceanul poate trimite astfel de particule prin ”procese de aerosolizare”.
”Acest lucru implică faptul că microplasticele ar fi devenit o componentă esențială a norilor, contaminând aproape tot ce mâncăm și bem prin ‘ploaie de plastic’”, comentează experții de la Waseda University pe marginea studiului.
C.S.