Comisia Europeană restricționează vânzarea microplasticelor

Comisia Europeană restricționează vânzarea microplasticelor
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Comisia Europeană a adoptat luni măsuri care restricţionează microplasticele adăugate în mod intenţionat în produse în temeiul legislaţiei REACH a UE privind substanţele chimice, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice.

"Interzicerea microplasticelor adăugate în mod intenţionat răspunde unei preocupări majore pentru mediu şi sănătatea oamenilor. Microplasticele se găsesc în oceane, în râuri şi pe uscat, precum şi în alimente şi în apa potabilă. Restricţiile de astăzi vizează particulele foarte mici, dar reprezintă un pas important în direcţia reducerii poluării provocate de om", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

ADVERTISING

Restricţia adoptată luni utilizează o definiţie largă a microplasticelor - aceasta acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile şi rezistă degradării. Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenţionat care provin de la un număr cât mai mare de produse.

Câteva exemple de produse comune care intră în domeniul de aplicare al restricţiei sunt: materialul granular de umplere utilizat pe suprafeţele sportive artificiale (acesta reprezentând cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenţionat din mediu); produsele cosmetice, în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obţinerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice; detergenţii, emolienţii pentru ţesături, sclipiciul, îngrăşămintele, produsele de protecţie a plantelor, jucăriile, medicamentele şi dispozitivele medicale.

ADVERTISING

Produsele utilizate în siturile industriale sau care nu eliberează microplastice în timpul utilizării fac obiectul unei derogări de la interdicţia de vânzare, dar producătorii acestora vor trebui să furnizeze instrucţiuni cu privire la modul de utilizare şi de eliminare a produsului pentru a preveni emisiile de microplastice.

Primele măsuri, de exemplu interzicerea sclipiciului în vrac şi a microbilelor, vor începe să se aplice atunci când restricţia va intra în vigoare peste 20 de zile. În alte cazuri, interdicţia de comercializare se va aplica după o perioadă mai lungă în scopul de a oferi părţilor interesate afectate timpul necesar pentru a se dezvolta şi a trece la produse alternative.

ADVERTISING

Comisia Europeană s-a angajat să combată poluarea cu microplastice, astfel cum se menţionează în Pactul verde european şi în noul Plan de acţiune privind economia circulară. În Planul de acţiune privind reducerea la zero a poluării, Comisia a stabilit obiectivul de a reduce cu 30% poluarea cu microplastice până în 2030.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇