Din ce în ce mai multe studii arată că microplasticele ajung peste tot în organismul nostru. Acestea ar fi prezente în toate organele, inclusiv în creier, unde pot induce chiar schimbări de comportament.
O cercetare recentă arată că, cel puțin în cazul șoarecilor, ingerarea acestor particule vine cu modificări ale comportamentului, scrie Euronews. Oamenii de știință se tem că același efect l-ar putea avea și în cazul nostru.
Concret, în cadrul noului studiu, șoarecii au fost expuși la diferite niveluri de microplastice (particule cu o lungime mai mică de cinci mm) prin intermediul apei potabile, observându-se efectul asupra organelor, dar și asupra comportamentului.
Conform unui raport publicat de International Journal of Molecular Science, a devenit clar foarte repede pentru oamenii de știință că particulele mici de plastic s-au acumulat în toate țesuturile examinate, inclusiv în profunzimea țesutului cerebral.
A fost analizat inclusiv impactul expunerii la microplastice timp de trei săptămâni asupra comportamentului șoarecilor mai tineri și mai bătrâni, concluzionând că cel mai puternic au fost afectați ultimii. În orice caz, semne ale demenței au fost observate la toți, într-o mai mică sau mai mare măsură.
„Nimeni nu înțelege cu adevărat ciclul de viață al acestor microplastice în organism, așa că o parte din ceea ce dorim să abordăm este întrebarea ce se întâmplă pe măsură ce îmbătrânești”, explică unul dintre cercetătorii implicați în studiu.
Oamenii de știință vor continua cercetările, pentru a înțelege mai bine mecanismul prin care materialele plastice atacă creierul, după ce au observat că microplasticele ar putea diminua o proteină care are un impact asupra proceselor celulare din creier.
O cercetare realizată acum patru ani în Canada a arătat că oamenii consumă între 39.000 și 52.000 de particule microplastice pe an, în funcție de vârstă și sex. Alte studii au arătat că microplasticele au fost deja detectate în sângele uman, în plămâni și chiar în placente, dar cercetările privind impactul acestora asupra sănătății umane sunt limitate.