Premieră alarmantă. A fost găsit plastic și în laptele matern

Premieră alarmantă. A fost găsit plastic și în laptele matern

Microplasticele au fost detectate în laptele matern uman pentru prima dată, cercetătorii fiind extrem de îngrijoraţi de potenţialul impact asupra sănătăţii bebeluşilor.

Sugarii sunt deosebit de vulnerabili la contaminanţii chimici, iar oamenii de ştiinţă au spus că este nevoie urgentă de cercetări suplimentare. Dar ei au subliniat că alăptarea a rămas de departe cea mai bună modalitate de a hrăni un copil.

Probele de lapte matern au fost prelevate de la 34 de mame sănătoase din Roma, la o săptămână după ce au născut. Microplasticele au fost detectate la 75% dintre ele. Cercetările anterioare au arătat efecte toxice ale microplasticelor în liniile celulare umane, animalele de laborator şi fauna marine, dar impactul asupra oamenilor rămâne necunoscut. Plasticele conţin adesea substanţe chimice nocive, cum ar fi ftalaţii, care au mai fost găsiţi în laptele matern.

Oamenii de ştiinţă au înregistrat consumul de alimente şi băuturi în ambalaje de plastic şi fructe de mare al mamelor, precum şi utilizarea produselor de igienă personală care conţin plastic. Dar nu au găsit nicio corelaţie cu prezenţa microplasticelor. Acest lucru sugerează că prezenţa microplasticelor în mediu „face expunerea umană inevitabilă", au spus cercetătorii, deşi studii mai ample în viitor pot identifica anumiţi factori de risc.

Echipa italiană a identificat microplastice în placentele umane în 2020. „Aşadar, dovada prezenţei microplasticelor în laptele matern creşte îngrijorarea noastră faţă de populaţia extrem de vulnerabilă de sugari", a spus dr. Valentina Notarstefano, de la Università Politecnica delle Marche, din Ancona, Italia.

„Va fi crucial să se evalueze modalităţile de reducere a expunerii la aceşti contaminanţi în timpul sarcinii şi alăptării", a spus ea. „Dar trebuie subliniat că avantajele alăptării sunt mult mai mari decât dezavantajele cauzate de prezenţa microplasticelor poluante. Studii precum al nostru nu trebuie să reducă alăptarea copiilor, ci trebuie să crească gradul de conştientizare a publicului pentru a determina politicienii să promoveze legi care reduc poluarea". 

Alte cercetări recente au arătat că bebeluşii hrăniţi cu biberon ar putea înghiţi milioane de microplastice pe zi şi că laptele de vacă poate conţine microplastice.

Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Oamenii consumă particulele minuscule prin alimente şi apă, şi le inspiră, şi au fost găsite în fecalele bebeluşilor şi adulţilor.

Cercetarea laptelui matern, publicată în revista Polymers, a descoperit microplastice compuse din polietilenă, PVC şi polipropilenă, care se găsesc toate în ambalaje. Cercetătorii nu au putut analiza particule mai mici de 2 microni şi este probabil să fie prezente particule mai mici de plastic. Probele de lapte matern au fost colectate, depozitate şi analizate fără utilizarea de materiale plastice, iar probele de control au fost, de asemenea, prelucrate pentru a exclude contaminarea.

Microplasticele au fost dezvăluite a fi prezente în sângele uman în martie de către o echipă condusă de profesorul Dick Vethaak, la Vrije Universiteit Amsterdam din Olanda. „Noul studiu oferă dovezi preliminare că microplasticele sunt prezente în laptele matern uman (dar) sunt necesare urgent mai multe studii cu un număr mai mare de probe şi, de preferinţă, folosind alte metode, pentru a confirma acest lucru", a spus el. „Ne străduim să colectăm aceste date".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇