Au fost găsite pentru prima dată microplastice în zăpada proaspăt aşternută din Antarctica.
Descoperirea le aparţine cercetătorilor de la Universitatea din Canterbury, Noua Zeelandă, care au colectat mostre de zăpadă din 19 locuri diferite din Antarctica şi au găsit particule de plastic mai mici decât un bob de orez în toate, relatează BBC.
În medie, au fost găsite 29 de particule în fiecare litru de zăpadă topită. Cercetătorii au identificat 13 tipuri diferite de plastic, prevalentă fiind însă polietilena tereftalată (PET) folosită de regulă la fabricarea sticlelor pentru băuturi răcoritoare şi în industria vestimentară.
Cel mai probabil, sursa acestor microplastice transportate pe calea aerului sunt staţiile de cercetare locale, însă există posibilitatea ca ele să fi străbătut chiar şi o distanţă de până la 6.000 de kilometri, precizează cercetătorii.
Potrivit acestora, descoperirea este una îngrijorătoare, întrucât pot exista efecte atât la nivel local, cât şi mai generale. Microplasticele pot afecta speciile locale şi pot ajunge în zone sensibile la acest tip de poluare.
Anterior, au fost găsite în regiune microplastice în gheaţa din ocean şi la suprafaţa apei.
Un studiu recent a arătat că microplasticele “călătoresc” în jurul lumii, fiind transportate cel mai adesea de vânt şi de curenţii oceanici.
C.S.