O lume ascunsă a fost descoperită sub gheața din Antarctica: Roiurile de creaturi i-au entuziasmat pe specialişti

O lume ascunsă a fost descoperită sub gheața din Antarctica: Roiurile de creaturi i-au entuziasmat pe specialişti

Savanții din Noua Zeelandă au avut o surpriză în timp ce explorau adâncurile de sub calota glaciară.

Sub calota glaciară a Antarcticii, într-o peșteră asemănătoare cu o catedrală, înaltă de sute de metri, se ascund roiuri de mici creaturi. Seamănă cu niște creveți și trăiau acolo netulburate, într-un ecosistem subacvatic ascuns și protejat de gheața impenetrabilă.

Echipa de savanți a descoperit ecosistemul la o adâncime de 500 de metri sub gheață, acolo unde bănuiau că ar exista un estuar, la câțiva kilometri de Banchiza Ross, cea mai mare platformă de gheață din Antarctica, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Grupul de cercetare, format din experți de la universitățile din Wellington, Auckland și Otago, precum și de la Institutul Național al Apei și Atmosferei (Niwa) și de la Institutul de Științe Geologice și Nucleare Limitate (GNS), analiza rolul pe care l-ar putea juca estuarul în topirea gheții.

Când au forat în stratul de gheață și au ajuns la râul subacvatic, camera video a fost înconjurată de amfipode, mici creaturi din aceeași linie cu homarii, crabii și acarienii.

"Pentru scurt timp, am crezut că e o problemă cu camera, dar când focalizarea s-a îmbunătățit, am observat un roi de amfipode cu o mărime de aproximativ 5 milimetri", a spus Craig Stevens, de la Niwa.

ADVERTISING

"Am făcut experimente în alte zone ale calotei de gheață și am crezut că ne pricepeam, dar de data asta ne-au așteptat surprize mari", a adăugat el.

"Am început să sărim în sus de bucurie, fiindcă toate aceste animăluțe care mișunau în jurul echipamentelor noastre arată clar că există un ecosistem important acolo", a spus Stevens.

Huw Horgan, conducătorul proiectului, de la Te Herenga Waka Victoria University din Wellington, a fost primul care a zărit creaturile minuscule.

Savanții știau de mai mult timp de existența unei rețele de lacuri și râuri sub calota Antarcticii, însă acestea nu au fost încă cercetate direct. "Să observăm și să luăm probe din acest râu a fost ca și cum am intrat pentru prima oară într-o lume ascunsă", a spus Horgan.

ADVERTISING

Echipa a lăsat mai multe instrumente în râul de sub calotă pentru a urmări evoluția ecosistemului, în timp ce testele de laborator vor analiza caracteristicile apei din acel loc pentru a înțelege cum permite dezvoltarea vieții.

Activitatea echipei se va extinde în viitor. Cercetătorii au ajuns în locul în care au forat cu doar câteva zile înaintea unei erupții enorme a vulcanului subacvatic Hunga Tonga din Pacificul de Sud, iar instrumentele au detectat o schimbare importantă de presiune în timp ce tsunamiul provocat s-a îndreptat spre cavitate.

Efectele erupției vulcanice subacvatice i-au reamintit lui Stevens cât de conectate sunt fenomenele naturale ale planetei. "Iată-ne aici, într-un colț de lume uitat, urmărind în timp real efectele unor evenimente care s-au simțit la câteva lumi depărtare. A fost ceva remarcabil", a spus cercetătorul.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇