Oamenii de știință care explorează adâncimile Oceanului Antarctic au făcut o descoperire senzațională; o colonie uriașă de pești de gheață, mare „cât o treime din Londra”, a fost găsită pe fundul Mării Weddell.
Biologii spun că acolo sunt aproximativ 60 de milioane de cuiburi de pești, în condițiile în care cea mai mare astfel de colonie cunoscută până acum număra doar 60 de cuiburi, scrie The Guardian.
„Ne așteptam să vedem fundul mării, însă în primele patru ore de scufundare n-am văzut nimic altceva decât cuiburi de pești”, spune cercetătorul Autun Purser, de la institutul pentru cercetare polară și marină Alfred Wegener (AWI) din Germania, principalul autor al studiului care a fost publicat în revista Current Biology.
Întregul ecosistem a fost descoperit din întâmplare, în timul unei expediții de anul trecut, cu ajutorul unei sonde pentru observarea fundului mării și batimetrie (măsurarea adâncimii), remorcată de un vapor, care ia și imagini de la mare adâncime și face măsurători.
Peștii de gheață (icefish, familia Chaenichthyidae, ordinul Perciformes), mai sunt numiți și pești cu sânge alb, pentru că nu au globule roșii și hemoglobină în sânge, o adaptare la mediu, care le permite să rezite mai bine în apele din Antarctica.
Zona respectivă i-a atras pe oamenii de știință, pentru că acolo apa mării este mai caldă cu 2 grade decât în împrejurimi, din cauza curenților din zonă și a vântului, care scot apa rece la suprafață (upwelling).
Purser crede că și peștii de gheață sunt atrași de această apă mai caldă și vin în această zonă pentru a se reproduce.
Este vorba despre cea mai mare colonie de pești de gheață descoperită până în prezent, care se întinde pe o distanță 240 de kilometri, pe fundul mării, iar dimensiunea impresionată sugerează că întregul ecosistem al Mării Weddell din Antarctica este influențat de prezența acestor viețuitoare enigmatice.
”Cel mai probabil, focile mănâncă aceste cuiburi ale peștilor. Dacă dispar cuiburile, probabil vor dispărea și focile. Este o cantitate imensă de hrană... sigur are un efect major cel puţin asupra ecosistemului din Marea Weddel și probabil și asupra altor zone din Oceanul Antarctic”, explică cercetătorul.
El spune că această descoperire arată cât de puține știm despre ecosistemele de la mare adâncime și cum se leagă lucrurile.
”Fundurile mărilor nu sunt deșerturi, ele abundă de viață. Faptul că am găsit un ecosistem atât de mare despre care nu știam arată că probabil mai avem multe de aflat”, spune Autun Purser.
Cercetătorii se vor întoarce în zonă și în aprilie, pentru a vedea dacă peștii mai folosesc aceste cuiburi. Colonia peștilor de gheață va fi monitorizată video în următorii doi ani, pentru a afla cum merg lucrurile acolo și cum interacționează cu alte ecosisteme.
Urmăriți mai multe imagini înregistrate în adâncurile Oceanului Antarctic: