Pe fundul unui lac de acumulare din Marea Britanie a fost descoperită cea mai completă fosilă a unei reptile preistorice, un adevărat monstru marin de 10 metri lungime, care a trăit acum 180 de milioane de ani. Numai craniul său măsoară 2 metri și cântărește o tonă.
Descoperirea a fost făcută în urmă cu aproape un an, dar abia acum a fost anunțată publicului. Este fără îndoială cea mai mare și mai completă fosilă de acest gen găsită vreodată în Marea Britanie și nu numai, relatează The Guardian.
Rămășițele provin de la un exemplar extrem de rar de ihtiozaur sau „șopârlă-pește”. I se mai spune și dragon de mare, date fiind dimensiunile neobișnuit de mari ale dinților și ochilor.
Ihtiozaurii, care erau reptile marine, au apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani și au dispărut în urmă cu 90 de milioane de ani. Lungimea lor a variat de la 1 metru la mai mult de 25 de metri și aduceau cu delfinii din prezent.
Ihtiozaurii sau „șopârlele-pește” au fost primele reptile complet adaptate la viața acvatică.
Descoperirea e de o importanță colosală – e ca și cum ai găsi rămășițele unui Tyrannosaurus rex complet, a explicat dr. Dean Lomax, unul dintre care au făcut descoperirea, conform IFL Science.