Craniul uriaș al unui monstru marin aduce în discuție noi teorii evoluționiste

Craniul uriaș al unui monstru marin aduce în discuție noi teorii evoluționiste

Craniul masiv al unui adevărat monstru marin a fost descoperit recent în Nevada. Descoperirea însă vorbeşte de dimensiunea cu adevărat fantastică a creaturii – numai craniul său măsoară 2 metri.

Se crede că ihtiozaurul căruia îi aparține craniul avea peste 17 metri lungime și cântărea circa 45 de tone, arată CNN. Poate fi asemuit cu balenele din ziua de azi.

Ce e însă diferit e faptul că ihtiozaurii din această specie, numită Cymbospondylus youngorum, care dominau mările în urmă cu 200 de milioane de ani, au ajuns la aceste dimensiuni în doar 3 milioane de ani - un timp scurt atunci când vorbim de evoluție.

ADVERTISING

Spre deosebire de ei, balenelor le-a luat 45 de milioane de ani să ajungă la dimensiunile lor actuale. Prin urmare, evoluția încă e puțin înțeleasă.

Dacă condițiile sunt bune și există o stabilitate a mediului înconjurător, evoluția poate avea loc extrem de rapid, a explicat Lars Schmitz, profesor de biologie al Departamentului de Științe din cadrul the W.M. Keck, unul dintre oamenii de știință care au analizat fosila.

Ihtiozaurii sau „șopârlele-pește” - pentru că acestea s-au reîntors la un moment dat în apă - au fost primele reptile complet adaptate la viața acvatică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇