O întreagă turmă de dinozauri a fost descoperită într-un sit din Italia

O întreagă turmă de dinozauri a fost descoperită într-un sit din Italia

Fosile de la o turmă de 11 dinozauri au fost identificate recent în Italia. Printre acestea se află inclusiv cel mai mare și mai complet schelet de dinozaur găsit vreodată în această țară.

Deși rămășițele izolate de dinozaur au fost descoperite în Italia începând cu anii 1990, paleontologii au identificat acum un întreg grup la Villaggio del Pescatore, o fostă carieră de calcar din apropierea orașului portuar Trieste, în nord-estul țării.

Rămășițele fosilizate aparțin speciei Tethyshadros insularis, care a trăit în urmă cu 80 de milioane de ani și ai cărei membri ajungeau la 5 metri lungime, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports.

ADVERTISING

„Italia nu este cunoscută pentru dinozauri și, deși am avut câteva reușite în trecut, acum avem o întreagă turmă la un singur sit”, a declarat Federico Fanti, profesor la Universitatea din Bologna și coordonatorul echipei de cercetare.

Villaggio del Pescatore a devenit cunoscut pentru prima dată în 1996, după descoperirea unui schelet de dinozaur pe care paleontologii l-au numit Antonio și despre care au crezut la început că era „o specie pitică”. Însă cele mai recente descoperiri contestă asta, Antonio fiind în realitate cel mai tânăr dinozaur din această turmă. Cel mai mare din grup a fost un dinozaur numit Bruno.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bruno era cel mai mare și cel mai bătrân din grup. Lui îi aparține și cel mai complet schelet de dinozaur găsit vreodată în Italia, a adăugat Fanti.

Rămășițe fosilizate de pești, crocodili, reptile zburătoare și chiar creveți au fost găsite la acest sit, care în urmă cu 80 de milioane de ani făcea parte din regiunea mediteraneeană antică, potrivit The Guardian.

„La acea vreme, zona era foarte aproape de țărm într-un mediu tropical, cald și umed, capabil să hrănească turme de dinozauri”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING

Unele dintre fosile găsite la Villaggio del Pescatore, o zonă protejată, au fost expuse la muzeul de istorie naturală din Trieste, iar experții speră să deschidă, în cele din urmă, o parte din sit pentru public.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇